in

Prioritet nove vlade biće ekonomski prosperitet

Mandatar za sastav nove vlade Severne Makedonije Zoran Zaev predstavio je danas u Sobranju program svoje vlade u kojem je obećao da će ona biti odgovorna i posvećena ekonomskom prosperitetu.

On je poslanicima rekao da će se vlada fokusirati na oživljavanje ekonomije, suzbijanje pandemije korona virusa i borbu protiv korupcije.

Najavio je i milijardu evra novih investicija, povećanje minimalne plate i penzija za 40 odsto, kao i reformu pravosuđa.

Nova vlada imaće 19 članova, sedam manje nego prethodna. Sedam ministarstva pripašće Albancima, po koalicionom dogovoru SDSM i vodeće albanske stranke DUI.

Opozicija predvođena strankom VMRO-DPMNE žestoko je kritikovala predlog novog kabineta, tvrdeći da vlada neće moći da ispuni obećanja, prenosi AP.

“Ovo je vlada laži, to je koalicija kontinuiranog kriminala i korupcije”, rekao je poslanik VMRO-DPMNE Aleksandar Nikolovski i najavio proteste na jesen protiv nove vlade.

Sednica će biti nastavljena sutra, a parlament mora da završi raspravu do ponoći u nedelju. Očekuje se da će vlada Zorana Zaeva dobiti podršku pošto Socijaldemokratski savez zajedno sa albanskim strankama DUI i DPA ima većinu u Sobranju od 62 poslanika.