in

Prioritet svet bez nuklearnog oružja

Generalna skupština UN je na inicijativu predsednika Kazahstana Nazarbajeva proglasila 29. avgust jednim od najvažnijih datuma u promovisanju razoružavanja, podseća Ambasada Kazahstana u Beogradu.

Republika Kazahstan se nakon sticanja nezavisnosti 1991. godine odrekla četvrog po snazi najrazornijeg kontingenta nuklearnog oružja nasleđenog od SSSR i 29. avgusta iste godine zatvorila najveći neuklearni poligon Semiplatinsk, što predstavlja najznačajniji doprinos promovisanju razoružavanja, saopštila je Ambasada Kazahstana u Beogradu.

Na inicijativu predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva 2. decembra 2009. godine Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom je upravo 29. avgust proglašen za Međunarodni dan borbe protiv nuklearnih testiranja. Već od naredne godine on se obeležava brojnim događajima širom sveta, uključujuć i konferencije, izložbe, takmičenja, i predavanja, s ciljem da se podseti na teške posledice nuklearnih testiranja i da se sprečiti njihovo ponavljanje.

Na međunardonoj konferenciji povodom ovog značajnog dana 2012. godine predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev najavio je pokretanje međunarodnog projekta “ATOMatom” (Abolish Testing: Our Mission) i pozvao sve ljude na planeti da podrže projekat potpisivanjem elektronske peticije sa pozivom svim vladama sveta da se zauvek odustane od nuklearnih testova.

Na Međunarodni dan borbe protiv nuklearnih tesiranja, 29. avgusta 2017. godine, predsenik Nazarbajev i Jukija Amano, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAE F), su otvorili Banku nisko obogaćenog uranijuma u kazahstanskom gradu Ulbi, čime je dat nemerljiv doprinos zaustavljanju širenja oružja za masovno uništenje i stvoren mehanizam za proizvodnju nuklearnog goriva kojim se, recimo, može napajati veliki grad pune tri godine.

Dve godine kasnije u Nur-Sultanu je održana svečana ceremonija uručivanja “Nazarbajeve nagrade za svet bez nuklearnog oružja i globalnu sigurnost”, a generalni sekretar UN Antonio Gutereš poslao je video poruku u kojoj je naglasio da je svet bez nuklearnog oružja, uključujuć i zabranu nuklearnih testova, najvažniji prioritet Ujedinjenih nacija u oblasti razoružanja.

Pre dva dana održana je video konferencija povodom Međunardnog dana borbe protiv nuklearnih testiranja u kojem su učestvovali generalni sekretar UN Antonio Gutereš i predsednik Generalne skupštine UN Tidžani Muhamad-Bande. Na konferenciji je izvršni sekretar Sveobuhvatne organizacije za zabranu nuklearnih proba (CTBTOtbto) Lasina Zerbo predstavio prvog predsednika Kazahstana Nazarbajeva i bivšu predsednicu Finske Tajru Halonen u novom statsu “Šampioni CTBTOtbto”.

Pored toga, 2. septembra u Vašingtonu ć e američko nevladino udruženje Arms Control Association i Center for Policy Research iz Njujorka održati vebinar na temu “Jačanje norme zabrane nuklearnih testova”, dok će 8. septembra u Londonu biti održan vebinar “Multilateralna saradnja u periodu nakon Covid19 – šansa za postizanje sveta bez nuklearnog oružja”.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev nastavić e put prvog predsednika Nazarbaejva u jačanju međunarodne bezbednosti i borbi protiv nuklearnog testiranja. U svom prvom govoru na Generalnoj skupštini UN 2019. godine, predsednik Tokajev je izjavio da je postizanje sveta bez nuklearnog oružja sastavni deo nacionalnog identiteta Kazahstana.