in

Putin poručio EU: Nećemo okrenuti rakete 9M729 prema vama ako i vi uradite isto

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je spremnost da se u evropskom delu zemlje ne raspoređuju rakete 9M729, koje Vašington krivi za narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Ali to je moguće samo pod uslovom uzajamnih koraka zemalja NATO-a, upozorio je šef države.

„Ostajući posvećena doslednom stavu o punoj saglasnosti rakete 9M729 sa zahtevima ranije postojećeg Sporazuma o likvidaciji raketa, Ruska Federacija je, ipak, spremna, u dobroj veri, da i dalje ne razmešta rakete 9M729 u evropskom delu zemlje, ali samo pod uslovom recipročnih koraka od zemalja NATO-a, koje isključuju razmeštanje u Evropi oružja koje je ranije bilo zabranjeno prema ovom Sporazumu“, navodi se u izjavi predsednika objavljenoj na sajtu Kremlja o dodatnim koracima za deeskalaciju situacije u Evropi u kontekstu raskida Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa.

Ruski lider takođe je predložio da se razmotre „konkretne opcije za mere uzajamne verifikacije radi uklanjanja postojećih zabrinutosti“.

„Konkretno, moglo bi se razgovarati o merama verifikacije u odnosu na sisteme ‘Edžis ašor’ sa lanserima Mk 41 u američkim i NATO bazama u Evropi, kao i raketama 9M729 u objektima Oružanih snaga Rusije u Kalinjingradskoj oblasti“, precizirao je predsednik Rusije.

Cilj mera verifikacije bile bi potvrda odsustva raketa srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja, kao i oružja, o čijim se karakteristikama i klasifikaciji strane nisu mogle dogovoriti (ruska raketa 9M729) u objektima obuhvaćenim sporazumima, ističe se u izjavi.

„U tom kontekstu, ponovo potvrđujemo da se pridržavamo moratorijuma na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja, koji je ranije objavila Rusija, sve dok se u odgovarajućim regionima ne pojavi raketno oružje američke proizvodnje sličnih klasa“.

U saopštenju se dodaje da se smatra da nije izgubio svoju važnost apel Rusije zemljama NATO-a da razmotre mogućnost proglašenja kontra-moratorijuma.

Povlačenje SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa
Putin smatra da je povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa ozbiljna greška koja povećava rizike izbijanja trke u raketnom naoružanju, potencijal sukoba i klizanja ka nekontrolisanoj eskalaciji.

„Rusija i dalje veruje da je Sporazum o smanjenju raketa bio važan element arhitekture za osiguravanje međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti. Sporazum je igrao posebnu ulogu na planu održavanja predvidljivosti i uzdržanosti u raketnom sektoru na evropskom prostoru“, dodao je Putin.

S obzirom na nepopustljivu napetost na liniji Rusija-NATO, očigledne su nove pretnje evropskoj bezbednosti.

U zaključku je još jednom naglasio da je Moskva otvorena za zajednički rad i izrazio nadu da će se njeni partneri pridružiti u potrazi za „šemama za održavanje stabilnosti i sprečavanje raketnih kriza u svetu bez Sporazuma o likvidaciji raketa“.