in

Radi na otcepljenju Kosova pa se Lukašenku ponudio da posreduje

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, albanski premijer Edi Rama, ponudio je posredovanje te organizacije u dijalogu u Belorusiji.

“Napredak će zahtevati međusobno razumevanje i saradnju. Predlažem da OEBS postane posrednik u neophodnom dijalogu kako bi se Belorusiji pomoglo da pronađe izlaz iz trenutne situacije”, rekao je Rama, ističući podršku narednog predsedavajućeg OEBS-a, švedske ministarke inostranih poslova Ane Linde.

“Zaista se nadamo da će odgovor beloruske vlade na ovu ponudu biti pozitivan”, rekao je Rama.

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a, Rama je rekao da će Albanija, kao zemlja koja trenutno predsedava tom organizacijom, “neumorno i strpljivo” raditi na stvaranju uslova koji će dovesti do procesa koji će u svemu biti od pomoći. On je, međutim, napomenuo da odmah mora doći do značajnog poboljšanja kada je reč o ljudskim pravima u Belorusiji.

“Nezamislivo je verovati da može biti kredibilnog procesa dijaloga ako se čini da je jedna od strana sklona tome da poništi samu suštinu pluralističkog društva”, rekao je Rama, dodajući da se OEBS u tom procesu neće nametati, zauzimati strane ili se mešati u unutrašnje poslove Belorusije.

“Situacija mora biti razrešena u Minsku i unutar naroda Belorusije, uz puno poštovanje njegovog suvereniteta, nezavisnosti i ljudskih prava”, rekao je Rama.

(Tanjug)