in

Rafinerije u SAD bez veće štete od uragana, cene reagovale

Cene nafte su skliznule danas pošto uragan Lora koji je protutnjao Luzijanom i Teksasom, kroz države koje su “srce” američke naftne industrije, nije naneo veće štete rafinerijama.

Cena fjučersa severnomoske nafte Brent za isporuku u oktobru oslabila je za sedam centi, na 44,99 dolara za barel, a američka “laka” nafta WTI je skliznula za tri centa na 43,01 dolara po barelu, izbeštava Rojters.

Uoči udara uragana Lora, koji se kretao brzinom 240 km na sat, američki proizvođači su obustavili vađenje oko 1,56 miliona barela nafte dnevno, što čini oko 83 posto proizvodnje “crnog zlata” u Meksičkom zalivu.

Istovremeno, zatvoreno je devet rafinerija kapaciteta oko 2,9 miliona barela dnevno, ili oko 15 odsto ukupnih američkih prerađivačkih kapaciteta, ali su rafinerije pošteđene od poplava i većih materijalnih šteta od uragana.

Kasno u četvrtak luka Hjuston, vodeće američko čvorište za izvoz sirove nafte iz koje se otprema oko 600.000 barela dnevno, krenula je sa procesom ponovnog otvaranja i nastavka rada.

VIDEO: Kako nastaju uragani?