in

“RAK NE MOŽE ČEKATI DA KORONA PROĐE” Preventivni pregledi za rano otkrivanje karcinoma dojke skoro SVEDENI NA NULU

U Srpskoj je zbog pandemije broj preventivnih pregleda za rano otkrivanje karcinoma dojke skoro sveden na nulu, a to može biti kobno.

Dr Zdenka Gojković, republička koordinatorka za borbu protiv malignih bolesti u RS, kaže da ćemo posledice ovakve situacije jasno videti tek dogodine, kada statistike pokažu stepen smrtnosti.

Rano otkrivanje

U slučaju raka dojke, čak i mnogo više nego kad su u pitanju neke druge maligne bolesti, najdelotvorniji lek je – vreme. Ako se rano otkrije, ovaj karcinom je gotovo stopostotno izlečiv, ali u doba pandemije upravo je rano otkrivanje dovedeno u pitanje.

– Jasno je da rak ne može čekati da korona prođe, pogotovo što ne znamo koliko će pandemija trajati. Čak i da traje samo šest meseci, a jasno je da će potrajati duže, to može biti kobno. Postoji tačno određen tajming za lečenje, inače tumor napreduje i uništava organizam – kaže Gojkovićeva za Srpskainfo.

Procedura

Republički štab za vanredne situacije, podseća ona, još u martu je propisao da se maligne bolesti moraju lečiti po uobičajenom proceduri i da je to proritet, bez obzira na epidemiju. U tom smislu Univerzitetski klinički centar RS, uz sva ograničenja, radi u punom kapacitetu. Lečenje već otkrivenih slučajeva nije dovedeno u pitanje, ali problem se pojavio na drugoj strani.

– Smanjen je broj preventivnih mamografskih pregleda, pogotovo u prvim mesecima pandemije. Imamo problem zato što se mamografija u uslovima pandemije može obaviti samo u privatnim zdravstvenim ustanovama, a to se plaća. U UKC RS mamografija je pokrivena zdravstvenim osiguranjem, ali samo za pacijentkinje koje su na lečenju u ovoj ustanovi – kaže Gojkovićeva.

Privatne ambulante

Dodaje da će od Fonda zdravstvenog osiguranja RS tražiti da se obezbedi besplatan mamografski pregled u privatnim ambulantama, u slučajevima kada postoji jasna opasnost od karcinoma.

Rak dojke je vodeći uzrok smrtnosti kod žena i od ove bolesti umre više od pola miliona pacijentkinja godišnje, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija, povodom oktobra, međunarodnog meseca borbe protiv karcinom dojke, koji je ove godine prošao u senci kovid pandemije.

I u RS brojke upozoravaju: godišnje se u Srpskoj dijagnostifikuje i do 600 slučajeva ove vrste karcinoma. Dobro je što smrtnost nije velika, ali za izlečenje je ključno rano otkrivanje bolesti, nakon čega mora uslediti vrhunska dijagnostika, koja podrazumeva savremene aparate i edukovan medicinski kadar.

– Na kraju, moramo imati na raspolagnju sve vrste terapije, uključujući bio i hemo terapiju, radio terapiju i operativne zahvate – objašnjava Zdenka Gojković.

Spasonosni preventivni pregledi su skoro ukinuti, upozorava Suzana Kekić, predsednica Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra”.

– Jedino žene koje napipaju neku kvržicu mogu, uz uputnicu porodičnog doktora i zakazivanje termina, otići na ultrazvuk ili mamografiju. Ali, i to je teško izvesti, jer su specijalistički pregledi, zbog korone, teško dostupni. Bojim se i pomisliti kakve će biti posledice ovakve situacije – kaže Kekićeva.