in

RASTE BROJ ZARAEŽNIH U PORTUGALIJI Premijer Košta najvio oštrije mere u Lisabonu i Portu

Premijer Portugala Antonio Košta najavio je danas da će vlada narediti pooštravanje preventivnih mera u Lisabonu i Portu zbog zabrinjavajućeg porasta broja novozaraženih korona virusom.

U prvim mesecima pandemije Portugal se uspešno borio protiv širenja zaraze, ali se situacija postupno pogoršala, pa je u poslednja 24 sata evidentirano 585 novih slučajeva, ukupno 62.126 od početka zdravstvene krize.

Najveći broj novoinficiranih je iz prestonice Lisabona, ali je premijer Košta na konferenciji za novinare upozorio da je u avgustu konstatovan stalan porast broja novoobolelih.

“Ne smemo da ignorišemo činjenicu da je ubedljivo najveći broj novih slučajeva kovida-19 registrovan u Lisabonu i u Portu”, ukazao je Košta.

Od 15. septembra se ponovo uvodi vanredna situacija: javna okupljanja sa ne više od 10 ljudi, skraćeno radno vreme u trgovinama i ugostiteljskim objektima od 8.00 do 23, uz obavezu kompanijama da vrše nadzor kako se sprovode mere.

Košta je takođe najavio da će javni prevoz u Lisabonu i Portu funkcionisati po restriktivnom režimu s ciljem da se izbegnu gužve.

“Nismo još pobedili. Borba se nastavlja, a ishod zavisi isključivo od nas samih”, upozorio je portugalski premijer.