in

Rat najavio Igi Pop, kraj odsvirao Prodidži

Prvi taktovi slavnog engleskog benda Prodidži u hali „Pionir“ decembra 1995. godine Srbiju su „ponovo povezali sa svetom“. Tako se često čuje, i kada god se čuje, nepošteno je prema nizu tvrdoglavaca rasutih od Amerike do Australije koji su do Srbije uspevali da se probiju glavom kroz zid sankcija. Godine 1992. svirali su američki i norveški pankeri, 1994. grčki pankeri i neki čudni Holanđani, a 1995. australijski pankeri. Sve to samo u Novom Sadu. Nemoguće je dovoljno se zahvaliti svim tim „muzičarima iz podzemlja“ koji su do nas stizali i pre nego što nam se „dogodio Prodidži“.

Devedesete jesu bile pakao, ali i godine u kojima je srca ispunjavala pomisao da je dobar život svega ćošak ili dva daleko. Te su nade do 2020. temeljno srušene, i nije neobično što mnogi „ljudi od muzike“ setno gledaju ka nekadašnjem entuzijazmu, koji je alternativnu kulturu uspevao da odvuče i do nacionalnih medija. Naši su televizori devedesetih imali svega nekoliko kanala, ali na njima je čak i slučajno moglo da se nabasa na spot za „Vartburg limuzinu“ Ateist repa. Hevi metal je sredinom devedesetih imao čak i svoju emisiju na Trećem kanalu. Bila je to televizijska verzija kultnog časopisa „Hard metal“, i zahvaljujući njoj sa ekrana je sevalo sve što je tada palilo i svetsku metal scenu. Mesta za demo bendove sa nazivima poput Mitesers nalazili su i Treći kanal i ozbiljna štampa, u vidu novosadskog „Dnevnika“.

O tome kako je Beograd 1991. dočekao rat u društvu Igija Popa, a ispratio ga 1995. uz taktove Prodidži, o tome kakav je antiratni skandal izazvala novosadska pank scena 1993, i kako je prihvatila nepoznate Australijance 1995, NIN piše u broju koji će na kioscima biti u četvrtak. Tekst je nastao u okviru projekta „Nesigurna prošlost – Tajmlajn 1991-2015“, koji realizuje Ebart medijski arhiv u saradnji sa NIN-om i Bibliotekom „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka, a koji finansira Evropska unija. Sam Tajmlajn, koji predstavlja ključnu građu za seriju feljtona dostupan je na sajtu www.tajmlajn.net, gde čitaoci, potpuno besplatno trenutno mogu pogledati originalno medijsko izveštavanje o više od 2.000 događaja, koji su obeležili devedesete i početak dvehiljaditih, dok će krajem godine biti dostupno izveštavanje do 2010. godine.