in

“RECIPROČNA MERA” Rusija PROTERALA norveškog diplomatu nakon poteza Osla

Rusija je proterala višerangiranog diplomatu zaposlenog u Ambasadi Norveške i on mora da napusti Rusiju u roku od tri dana, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

– Zbog neprijateljskog koraka norveške administracije koja je proglasila nepoželjnim ruskog diplomatu 18. avgusta, ambasador Norveške u Rusiji Rune Resaland pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova, gde je obavešten o recipročnoj meri -navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da akreditivi norveškog diplomate ističu za tri dana i da je to isto vreme koje je Oslo dao ruskom predstavniku da napusti Norvešku.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova napominje da “destruktivna politika” norveških vlasti ima negativan uticaj na atmosferu bilateralnih odnosa i da je Oslo sam kriv za posledice te politike.

TAS podseća da je norveško Ministarstvo spoljnih poslova 19. avgusta objavilo da će ruski diplomata biti deportovan “jer je učestvovao u postupcima koji nisu u skladu sa njegovom ulogom i statusom diplomate”.

“Nije prekršio pravila”

Norveški diplomata kojeg je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije proglasilo personom non grata nije prekršio pravila i bavio se isključivo diplomatskim aktivnostima, objavila je u petak TV i radio kompanija NRK pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova Norveške.

– Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je obavestilo našu ambasadu u Moskvi da je jedan od naših diplomata proglašen personom non grata u Rusiji. To je potpuno neutemeljeno. Naš diplomata nije prekršio nijedno pravilo i radio je u potpunosti u okviru diplomatske službe – izjavila je portparolka norveškog Ministarstva Guri Solberg, prenosi TAS S.

– Deportacija ruskog diplomate iz Norveške povezana je sa istragom špijunaže i opravdana je činjenicom da je počinio radnje nespojive sa njegovom diplomatskom ulogom – navela je portparolka.