in

Ruski MIP izrazio protest nemačkom ambasadoru zbog Navaljnog

Rusko Ministarstvo inostranih poslova izrazilo je danas protest nemačkom ambasadoru u Rusiji Gezi Andreasu von Geiru zbog optužbi nemacke vlade u vezi sa situacijom sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim.

– Ambasadoru je saopšten snažan protest zbog neosnovanih optužbi koje je savezna vlada Nemačke iznela protiv Rusije u kontekstu bolesti i hospitalizacije ruskog državljanina Alekseja Navaljnog i očigledne upotrebe njegove situacije od strane Berlina kao izgovora za diskreditaciju naše zemlje na međunarodnoj sceni – navodi se u poruci koju je objavilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je TASS.

Nemački ambasador u Moskvi Geza Andreas von Geir prethodno je odbio da prokomentariše ishod dvočasovnog sastanka u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, gde je pozvan nakon izjava Berlina o situaciji u vezi sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim.

Diplomatu je rusko Ministarstvo pozvalo na razgovor nakon što je nemačka vlada saopštila da je Navaljni otrovan hemijskim otrovom novičok, a Nemačka i njeni partneri pozvali Rusiju da pruži odgovore na pitanja koja se nameću i dodali da će razmotriti donošnje potencijalnih mera protiv Moskve.

Rusija je saopštila da je zainteresovana za istragu incidenta, međutim nije dobila odgovor na zahtev upućen Nemačkoj.

VIDEO: Ko je Aleksej Navaljni