in

Sa jedne strane Milo, sa druge opozicija u DVE KOLONE, ali sve oči uprte u MANJINSKE STRANKE

Na glasačkim listićima na parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u Crnoj Gori nalazi se 11 izbornih lista, što je za šest manje nego na izborima 2016.godine.

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) nastupa u koaliciji sa Liberalnom partijom, a listu pod nazivom “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović”, predvodi zamenik predsednika stranke i premijer Duško Marković.

Foto: Profimedia

Vodeće opozicione stranke idu u dve kolone. U koaliciji “Za budućnost Crne Gore” su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti, a nosilac liste je profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić.

Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije, Građanski pokret Nova levica i Društvo za istraživanje politike i političke teorije nastupiće na izborima pod sloganom “Mir je naša nacija”. Prvi na listi je predsednik Demokrata Aleksa Bečić.

Albanske stranke nastupaju odvojeno – Albanska koalicija, koju čine Demokratski forum, Forca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi, učestvovaće na izborima sa listom “Sad je vrijeme”, a prvi na listi je Nik Đeljošaj. Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori članice su albanske koalicije “Jednoglasno”, a nosilac liste je Fatmir Đeka.

Bošnjačka stranka učestvuje na izborima pod sloganom “Bošnjačka stranka – Ispravno – Rafet Husović”, a prvi na listi je poslanik Ervin Ibrahimović.

Prvi put i Hrvati nastupaju u dve kolone. Hrvatska građanska inicijativa predala je listu “HGI. Svim srcem za Crnu Goru!”, na čijem je čelu predsednik stranke Adrijan Vuksanović. Druga je Hrvatska reformska stranka, a nosilac liste je direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić.

Socijaldemokrate predvodi predsednik partije Ivan Brajović, a njen slogan je “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo DOSLEDNO”. Socijaldemokratska partija učestvuje samostalno na izborima pod sloganom “Jaka Crna Gora”, a listu predvodi predsednica Draginja Vuksanović Stanković.

Koaliciju, okupljenu oko platforme “Crno na bijelo”, čine Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci. Lider GP URA Dritan Abazović nosilac je liste.

Manjine odlučuju o novoj vladi?

Prema poslednjim istraživanjima, trka se vodi između vladajuće koalicije “Odlučno za Crnu Goru, DPS – Milo Đukanović” i dva opoziciona bloka “Za budućnost Crne Gore” (lista oko Demokratskog fronta) i “Mir je naša nacija” (lista oko Demokrata). To znači da bi buduću vladu mogle da odrede i manje ili manjinske liste.

Tako bi konačan pobednik mogao da zavisi i od toga ko će i sa koliko mandata ući u skupštinu od tri liste građanske opcije: opozicione koalicije URA, Socijaldemokrata (SD) koji naginju aktuelnoj vlasti koja je u vlasti sa DPS-om i SDP-a koji se već izjasnio da neće saradnju sa Demokratskim frontom i podržao je sporni Zakon o slobodi veroispovesti.

Sve tri liste su, prema istraživanju Cedema, iznad cenzusa od 3 odsto, što je između 12.000 i 13.000 glasova pojedinačno. Mnoge dileme bi mogao da razreši i rezultat manjinskih lista, u prvom redu Bošnjačke stranke i albanske liste “Genci Nimanbegu – Nik Đeljošaj”.