in

SAD, Kina i Rusija umesto da sarađuju, RAZMENJUJU OPTUŽBE zbog pandemije

Na sastanku Saveta bezbednosti UN Kina, SAD i Rusija optužile su jedna drugu da su politizovale pandemiju korona virusa i loše odgovorile na nju.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji istakao je značaj multilateralizma UN i ukazao na neke zemlje, kao što su SAD, koje su odlučile da odbace ideju da vakcinu protiv korona virusa učine globalnim javnim dobrom dostupnim ljudima širom sveta.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je rekao da pandemija i zajednička nesreća koju je ona izazvala nisu umanjile razlike među država, već su ih, naprotiv, istakle, prenosi Asošijeted pres.

Ambasadorka SAD pri UN Keli Kraft je rekla da neki predstavnici “traće ovu priliku u političke svrhe”.

Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

Sergej Lavrov

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je izjavio da je svet nije uspeo da sarađuje u suzbijanju pandemije COVID-19 i da se boji najgoreg, ukoliko je njegov odgovor na klimatsku krizu podjednako loš.

Gutereš je pred Savetom bezbednosti UN izjavio da korona virus trenutno predstavlja pretnju broj jedan u svetu.

On je za neuspeh međunarodne zajednice okrivio nedostatak globalne spremnosti, saradnje i solidarnosti.

Pozvao je na globalnu saradnju među nacijama, svetskim i regionalnim organizacijama, međunarodnim finansijskim institucijama, trgovinskim savezima i drugim akterima.

“Nemamo izbora”, upozorio je Gutereš. “Ili ćemo se ujediniti u okviru globalnih institucija koje odgovaraju svrsi, ili ćemo biti slomljeni podelama i haosom”.