in

ŠAMPION NAD ŠAMPIONIMA On je osvojo PRVU ZLATNU MEDALJU na Olimpijskim igrama za Jugoslaviju!

Kada neko pomene istoriju jugoslovenske gimnastike, jedno ime prvo pada na pamet svima – Leon Štukelj. Slovenac, rođen u Novom Mestu, gimnastikom je počeo da se bavi veoma rano, ali je Prvi svetski rat prekinuo razvoj ovog za gimnastiku prilično sitnog momka.

Sa 18 godina prinudno je mobilisan u austrougarsku vojsku (1916), a tri godine kasnije, u Novom Sadu, nastupio je na proslavi jugoslovenskog sokolstva. Uspeh na Svetskom prvenstvu u Ljubljani otvorio mu je put na Olimpijske igre u Parizu i za sve ono što će se dogoditi tog toplog, dvadesetog po redu julskog dana 1924. godine.

– U Pariz smo doputovali dva dana pred početak takmičenja. Nije bilo vremena za pošten trening. Stanovali smo u trećerazrednom hotelu jer, naravno, para za nešto bolje nismo imali – sećao se kasnije Štukelj.

Na OI osvojio šest medalja

Štukelj je bio učesnik na sedam velikih takmičenja i ukupno osvojio 20 medalja: osam zlatnih, šest srebrnih i šest bronzanih. Samo na olimpijskim igrama osvojio je šest medalja: dve zlatne na Igrama u Parizu 1924, zlato i dve bronze na Igrama u Amsterdamu 1928. i srebro na Igrama u Berlinu 1936. i tako postao najuspešniji je reprezentativac Jugoslavije na olimpijskim igrama.

Njegova zbirka medalja bi sigurno bila još brojnija da je Kraljevina Jugoslavija učestvovala na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1932.

Ostaje da se zamisli kakva je radost zavladala u jugoslovenskoj ekspediciji, posebno među fudbalerima koji su od Čehoslovačke izgubili sa 0:7, kada je pariski dnevnik „Maten“ u broju od 21. jula na prvoj strani doneo vest o prvoj zlatnoj jugoslovenskoj olimpijskoj medalji uz fotografiju Leona Štukelja.

Foto: Antonio Bat / EPA;
Leon Štikelj

– Skromno, ali dosta veselo proslavili smo taj uspeh, a odmah sutradan uputili smo se kući, jer para za dalji boravak u Parizu nije bilo. U svetu se počelo govoriti o Jugoslaviji. Čuvam tako, beogradski list „Sport“, koji je u broju od 3. avgusta ovaj prodor jugoslovenskog sporta u svetski vrh propratio ovim rečima: „Šampion nad šampionima Leon Štukelj prvi je i jedini Jugosloven koji je poneo ponosnu titulu olimpijskog pobednika. Dvema zlatnim medaljama Štukelj je više doprineo popularnosti naše zemlje u svetu nego svi propagandni članci i brošure“ – sećao se Štukelj.

Dve godine kasnije na Svetskom prvenstvu u Lionu, osvajanjem nove dve zlatne medalje, Štukelj potvrđuje uspeh iz Pariza i obezbeđuje mesto u ekipi za Igre u Amsterdamu, gde ponovo osvaja zlato. U Amsterdamu se desila pojedinost koju su novinari zabeležili.

– Dok je Štukelj izvodio probne skokove preko konja, publika je skočila na noge, a jedan oduševljeni gledalac utrčao je u vežbalište, podigao ga na ramena i uz burni pljesak odneo ga pred novinarsku ložu. Za vreme takmičenja na toj spravi, međutim, italijanske sudije dale su Štukelju ocenu 6,75, a dvojici svojih zemljaka desetku i devetku. Stručnjaci su izneli mišljenje da je zapravo Štukej zaslužio ocenu deset. Zaglušujuća provala nezadovoljstva u publici bila je najlepša i najvrednija satisfakcija jugoslovenskom takmičenju.

Leon Štikelj Foto: Antonio Bat / EPA;
Leon Štikelj

U jugoslovenskoj gimnastičkoj vrsti u Parizu, koja je osvojila 4. mesto, vežbao je i Boris Gregorka koji će nekoliko decenija kasnije stvoriti jedinog i pravog Štukeljevog naslednika – Miroslava Cerara.

Leon Štukelj proglašen je najvećim Slovencem 20. veka i najboljim slovenačkim ministrom inostranih poslova. List „Slovenske novice“ novembra 1999. godine objavio je podatak do tada nepoznat široj javnosti.

– Velikog gimnastičara i sportistu svih vremena socijalistička vlast precrtala je pošto je javno govorio da mu je srcu najbliže odlikovanje orden Svetog Save koje mu je na prsa prikačio kralj Aleksandar Karađorđević…

Leon Štikelj Foto: Antonio Bat / EPA;
Leon Štikelj

Štukelj je preminuo 1999, četiri dana pre svog 101. rođendana. Vežbao je, rekreativno, skoro do poslednjeg časa.

VIDEO Kako je Hitler varao na Olimpijadi