in

Sastanak u Beloj kući mogao bi da bude DAN D za odnose Beograda i Prištine, a šta bi moglo da se desi ako TRAMP POKUCA NA VRATA?

Još nedelju dana ostalo je do sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući, koji će biti održan 4. septembar.

Dok Albanci političari sugerišu da bi na njemu moglo da bude reči o konačnom rešenju i priznanju, a predsednik Srbije njima poručuje da uštede kerozin ako ih samo to interesuje, domaćini sastanka akcenat stavljaju na ekonomiju.

Ipak, čini se da će o kojoj god temi da bude reči, susret proteći u iščekivanju da li će na vrata pokucati predsednik SAD Donald Tramp. A njega, kažu neki, interesuje isključivo – konačni sporazum.

Kako god da bude bilo, stiče se utisak da ovi razgovori, još ako se u njih uključi Tramp, neće biti još jedan u nizu sastanaka dve strane nakon čega neće biti nikakvog pomeranja.

Naprotiv, ono se očekuje i u javnom mnenju, a očekuju ga i stručnjaci za Zapadni Balkan, koji su saglasni da poziv predstavnicima dve strane nije upućen slučajno, da u Beloj kući mora doći do nekakvog dogovora, makar on uključivao sporazume u ekonomskom domenu.

Ipak, ne veruju da će se dokument koj rešava pitanje statusa biti potpisan, ali ni ne isključuju sasvim tu mogućnost.

Trampu je, kažu oni, preko potrebno nešto što će mu u finišu predsedničke kampanje, u kojoj se sve više priča o razgovorima Beograda i Prištine, pomoći da se zadrži na funkciji šefa države u još jednom mandatu. A šta bi to, a da ne podrazumeva “međusobno priznanje” odgovaralo predsednku SAD i moglo da bude predstavljeno kao njegova velika pobeda, a da opet može da podmiri i interese obe strane u pregovorima?

“Pravo je vreme”

Da će se na sastanku zvaničnika Beograda i Prištine u Vašingtonu vršiti veliki pritisak na Srbiju da potpiše konačni sporazum smatra profesor na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSE) Džejms Ker-Lindzi.

– Američka vlada želi da vidi sveobuhvatni politički sporazum između Beograda i Prištine – rekao je Lindzi.

Uz to, on navodi i da Vašington šansu za uspeh vidi u tome što smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sada “jači nego ikad”.

Džejms Ker Lindzi

– Nakon nedavnih izbora on ima neosvojivu poziciju u parlamentu. Vašington će to imati kao argument, u smislu, “ako Vučić sada ne može da postigne sporazum, kada će onda biti sposoban da to uradi” – kaže on, i dodaje da i EU, takođe, misli isto.

Kaže i da bi to bila “čista diplomatska pobeda za SAD“, i da oni smatraju da je moguće nastaviti i u ovom slučaju na tim osnovama.

– Kako Tramp loše radi, mislim da je njegov tim shvatio da mu je potrebna bilo kakva pobeda koju mogu da postignu, i to brzo. Jasno je da su na slučaju Kosova videli potencijalnu pobedu – zaključuje Ker-Lindzi.

Trepča i Gazivode…

Danijel Server, profesor vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins, kaže da “nije sasvim siguran” da li će biti nešto potpisano na sastanku u Vašingtonu, ali ne isključuje mogućnost da budu postignuti “neki sporazumi u ekonomskom domenu, uključujući onaj o Trepči i Gazivodama“.

Danijel Server Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Danijel Server

– Moguć je dogovor o specijalnim ekonomskim zonama duž granice između Kosova i Srbije. Sumnjam da će biti sporazuma o većim političkim pitanjima koja se odnose na normalizaciju odnosa, jer se stiče utisak da Beograd nije voljan da prizna Kosovo kao nezavisno i suvereno, a Priština ne može da prihvati ništa manje od toga – smatra Server.

Kako kaže, kosovski premijer Hoti ima malu većinu u parlamentu i ne želi da rizikuje prevremene izbore, na kojima bi gotovo sigurno ubedljivo pobedio bivši premijer Kurti.

“Simbolični sporazum”

Da su “Trampovoj administraciji očajnički potrebni spoljnopolitički uspesi” smatra i Gregori Rejmond, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdahu.

Tome u prilog ide i činjenica da je on nedavno bio posrednik u postizanju, kako SAD kažu, istorijskog mirovnog sporazuma koji će dovesti do potpune normalizacije odnosa između Izralela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

– Budući da se bliže predsednički izbori u SAD i da je Tramp umnogome nepopularniji od Džozefa Bajdena po svim anketama, njegovoj administraciji su očajnički potrebni spoljnopolitički uspesi, kako bi se unapredio imidž predsednika u javnosti u skrenula pažnja građana SAD sa sve većeg broja umrlih od korona virusa i ekonomskih problema u državi – kaže on.

Kao rezultat toga, ističe, “očekujem da SAD “pritisnu” obe strane da pristanu na neku vrstu sporazuma, moguće simboličnog”.

– Naročito očekujem pritisak na predstavnike Prištine, jer Vašington veruje da ima više “poluga uticaja” nad njima – rekao je Rejmond za “Danas”.

“Ne zaobići EU”

Američki profesor i ekspert za Balkan Alon Ben Meir ocenio je uoči sastanka delegacija Srbije i Kosova, 4. septembra u Vašingtonu, da je veoma važno ne zaobići EU u ovom procesu jer je ona, po njemu, stvorila mnoge sporazume između Kosova i Srbije, piše “Gazeta Ekspres”.

– Nakon skoro decenije evropskih napora za normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije, SAD su sada napredovale. Međutim, vrlo je važno ne zanemariti EU u ovom procesu, jer su do sada proizveli neke sporazume između dve zemlje. S obzirom na to da Kosovo i Srbija za cilj imaju evropske integracijea, SAD moraju jasno shvatiti da nema procesa normalizacije bez direktnog učešća zvaničnika EU u pregovaračkom procesu – naveo je on.

Vučić: Zaboravite na pravdu

Da će se u Beloh kući razgovarati pre svega o ekonomskim temama, najavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali nije isključio mogućnost da će još neke teme biti u opticaju.

– Uvek će biti pritisaka, ali mi ne treba da bežimo unapred, jer mi se čini da ulazimo u defanzivnu poziciju, a da baš ne razumemo našu poziciju. Neće biti lako. Da li lično osećam veliki teret, da osećam, ali mogu da garantujem da ću da se borim za interese Srbije. Ono što neki maštaju da će biti pootpisana nezavisnist Kosova, to se neće dogoditi – rekao je Vučić pre nekoliko dana.

Aleksandar Vučić Foto: Zoran Žestić / Tanjug
Aleksandar Vučić

Još jednom je podsetio građane na tešku pregovaračku poziciju u kojoj se Srbija nalazi

– Zaboravite na pravdu u međunardonim odnosima. Ja sam to postavio kao pitanje nekoliko puta, zašto neki imaju pravo a neki ne? Jedan veliki evropski lider mi je rekao: Aleksandre, sve si u pravu, ali raspored snaga ni tebi ni Srbiji ne ide u prilog – naveo je Vučić.

Hoti samo na trenutak o ekonomiji

Kosovski premijer Avdulah Hoti je prilikom potvrde odlska u Vašington najavio da će tema razgovara sa Aleksandrom Vučićem uz posredstvo Ričarda Grenela biti “kako promeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona”, ali je ubrzo, nakon što je bio izložen kritikama koalicionih partnera, “promenio ploču”.

Avdulah Hoti Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA;
Avdulah Hoti

Nakon sastanka sa Ramušem Haradinajem, Isom Mustafom i Fatmirom Ljimajem zaključeno je da u Vašingtonu Kosovo treba da istupi sa zahtevom za priznanje od strane Srbije.

Takođe je istakao da je uveren da u Beloj kući ne može biti postignut nijedan dogovor koji će biti štetan po “građane Kosova” i kritikovao svog prethodnika, lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija zbog kritika iznesenih na račun specijalnog izaslanika Ričarda Grenela.

– Pronađite mi jednog građanina na celom Kosovu koji misli da se u Beloj kući može postići dogovor koji bi mogao biti štetan za Kosovo – rekao je Hoti.

VIDEO: Vučić o sastanku u Vašingtonu