in

ŠEST SCENARIJA za dan posle, A PETI JE POSEBNO OPASAN

U nedelju oko 21 sat, 60 minuta posle zatvaranja birališta u Crnoj Gori, trebalo bi da se zna odgovor na pitanje svih pitanja: „Pada li Milo“?

Ali, kako su ovi izbori najneizvesniji u istoriji crnogorskog parlamentarizma i bukvalno 1.000 glasova može da odluči ishod, moguće je da obe suprostavljene strane proglase pobedu.

Takav zaplet bi doneo političku krizu nezapamćenih razmera i regionalnu nestabilnost koja bi negativno uticala i na opšta ekonomska kretanja u već izazovnoj korona situaciji.

Koja su scenarija za političku situaciju u Crnoj Gori dan posle izbora?

Scenario 1: Status kvo

DPS I Milo Đukanović sa svojim satelitom SD i manjinama napravi Vladu. Takvo stanje je trenutno u Crnoj gori.

Okolnosti: DPS je slabiji nego ikada. Istraživanja kažu na nekih 35 odsto, što je za 6 odsto manje nego na prošlim izborima. Bošnjaci jesu jači nego na prošlim izborima, ali SD verovatno neće znatno prebaciti cenzus, ako ga uopšte prebaci. Albanci će ući u parlament, ali Hrvati možda i neće, jer idu u dve kolone.

Scenario 2: Svi protiv SPC pod istu kapu

Podrazumeva da svi koji su glasali za sporni Zakon o slobodi vjeroispovjesti uđu u Vladu. To znači da se društvu iz scenarija 1 pridruži i SDP Ranka Krivokapića.

Okolnosti: Znajući kojim sve mehanizmima raspolaže DPS, uz 30-godišnje iskustvo opstanka na vlasti, ova opcija je možda najizvesnija. Ali DPS bi moralo da prebaci 35 odsto, sve manjine moraju da uđu u parlament, i SD i SDP treba da prebace cenzus, a opoziciona URA im preuzima birače svakodnevno. Treba tu da se složi mnogo interesa i nahrani mnogo l gladnih usta.

Scenario 3: DPS ide u opoziciju

Vlast prave tri koalicije: Za budućnost Crne Gore (stožer Demokratski front), Mir je naša nacija ( oko Demokrata) i Crno na bijelo (Ura).

Okolnosti: Kladioničarski rečeno, malo veća kvota, ali ne mnogo veća nego na scenario 2 i ovde treba štošta da se poklopi. Prema istraživanjima, ove tri koalicije se motaju oko 47 odsto, što nije većina od 51 odsto poslanika, ali po dontovom sistemu fali im procenat ili dva. Čeka se kiks SDP ili SD, nadaju se se neulasku hrvatskih stranaka u parlament.

Scenario 4: Manjinska vlada

SDP prekazi na drugu stranu i pravi Vladu sa URA i Demokratama uz podršku najjačih opozicionara iz DF koji bi ostali van vlasti, ali dali bi joj većinu.

Okolnosti: Najmanje realna opcija. Vlada bi verovatno bila oročena na godinu ili dve, dok se ne steknu uslovi za nove izbore, jer ni SDP neće povući svoj glas Zakonu o slobodi veroispovjesti, niti će DF pristati na taj zakon. Ovde je potrebno da SDP pređe cenzus od 3 odsto, pa da se osveti DPS i SD po cenu udruživanja sa „srpskim hegemonistima“ i „neprijateljima Crne Gore”. Ne previše realno.

Scenario 5: Obe strane proglašavaju pobedu

Ovo bi moglo da se dogodi u slučaju da rezultati pokažu da nijedna strana nije ostvarila ubedljivu pobedu u nedelju.

Okolnosti: Politička kriza nezapamćenih razmera. Međusobne optužbe, napetost, ulični protesti, možda i pojava sporadičnog nasilja. Zahtevi za ponovno prebrojavanje glasova, napetost, mešanje svetskih centara moći. Ne poželeli nikome.

Scenario 6: Politička korupcija

DPS je na lokalnom nivou često prekrajao izbornu volju tako što bi mapirao najlabilniju tačku u opoziciji i dao nepristojnu ponudu koja se ne odbija jednom ili dvojici odbornika iz opozicije.

Okolnosti: Sada to izgleda kao naučna fantastika, ali ako se oduže razgovori o novoj vladi, svašta je moguće.