in

Siniša Mali o “malom Šengenu” – To je budućnost kada bez lične karte budemo išli u Albaniju a i oni u Srbiju??? – VELIKA ALBANIJA!!!

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su odluke koje su donete na konferenciji o “malom Šengenu” veoma važne za sve zemlje regiona.

On je poručio i da je ta inicijativa budućnost regiona i da daje osnovu za ekonomski razvoj i regiona i svake zemlje pojedinačno.

“To su važni sporazumi. Zamislite kako će ovaj region izgledati kada se samo sa ličnom kartom bude prelazila granica i stizalo do Albanije, Severne Makedonije, ili do neke druge zemlje koje će se uskoro pridružiti ovoj inicijativi”, rekao je Mali.

Mali je ukazao je da će, s obzirom na to da je dogovoreno potpisivanje Sporazuma o unapređenju carinske politike o pojednostavljenju carinskih procedura, kamioni nesmetano prolaziti granice, bez višesatnog čekanja.

Sve će to doprineti razvoju ekonomije celog regiona i direktno razvoju i porastu životnog standarda svih građana u regionu, rekao je Mali.

Misli da će Srbija imati najviše koristi, kao dominantna ekonomija, ali i ceo region će da ide napred.

Mali je dodao da je posebna i važna tema na sastanku bila najavljena pomoć EU, budući da ceo region Zapadnog Balkana očekuje devet milijardi evra finansijske podrške investicionog programa Evropske komisije.

“Kroz Mini Šengen napravićemo i spisak zajedničkih infrastrukturnih projekata koji dodatno treba da doprinesu unapređenju kvaliteta infrastrukture i ekonomskom razvoju regiona”, poručio je Mali.

Mali je podsetio da se 10. novembra očekuje potpisivanje sporazuma, a da će već 11. novembra slika biti sasvim drugačija, kada će krenuti i realizacija dogovorenog.

“Mini Šengen je budućnost regiona i osnova za ekonomski razvoj celog regiona i svake zemlje pojedinačno. Pravu stvar smo uradili i bez obzira na neke razlike koje postoje ključno je kako da građanima celog regiona bude bolje”, istakao je ministar finansija.

Vučić učestvovao na konferenciji Mini Šengen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je, putem video-linka, na konferenciji Mali Šengen.

Pored Vučića, na konferenciji su učestvovali i predsednik Vlade Republike Albanije Edi Rama i predsednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev.

(B92)