in

ŠIRI PIPKE I UTICAJ Jeziva kompanija koja ZNA SVE O NAMA upravo izašla na berzu i sada smo saznali kako OPERIŠE

“Palantir Teknolodžiz”, ​​zloglasno tajnovita tehnološka firma, objavila je u utorak dokumente o registraciji za javni izlazak na njujoršku berzu, pružajući jedan od prvih sveobuhvatnih uvida u unutrašnje finansijske aktivnosti kompanije.

Nikakav kapital neće biti prikupljen na ovaj način, niti za sada ima akcija koje mogu da se prodaju, ali potez daje postojećim investitorima put ka njihovoj prodaji.

U pitanju je 17 godina stara kompanija za analizu podataka, koju je osnovao milijarder Piter Til, koji nije operativno uključen u Palantir, ali je predsedavajući njegovog odbora direktora.

Objavljivanjem dokumenata za registraciju na berzi, prvi put možemo da saznamo koliko ova kompanija zarađuje.

Prihod kompanije je u 2019. iznosio 742,6 miliona dolara, što je više za 25% u odnosu na prethodnu godinu. U aprilu je kompanija ove godine očekivano dostigla milijardu dolara prihoda, objavio je “Blumberg”.

– Širi zamah našeg poslovanja rezultat je snage naših softverskih platformi. A potreba za softverom koji radi nikada nije bila veća – naveo je “Palantir” u svom prospektu.

Struktura kompanije znači da će osnivači “Palantira” čvrsto držati vlast u firmi, sa najmanje 49,99999% glasačke moći, sve dok održavaju određeni nivo vlasništva u kompaniji.

Foto: Profimedia
Aleks Karp, CEO “Palantir Teknolodžiz”

Podrška od Trampa

Radi se o kompaniji koja je do skora bila malo poznata, a njen uspon se praktično poklopio sa usponom Donalda Trampa do predsedničke fotelje.

Otprilike mesec dana pre nego što je postao predsednik, Tramp se sastao sa liderima najboljih tehnoloških kompanija u zemlji u Tornju Tramp na Menhetnu.

Na sastanku su učestvovali glavni rukovodioci “Amazona”, “Epla”, “Gugla”, “Majkrosofta”, “Tesle” i “Orakla”.

Donald Tramp i Piter Til Foto: Albin Lohr-Jones / EPA;
Donald Tramp i Piter Til

A tu je bio i Aleks Karp, izvršni direktor kompanije zvane “Palantir Teknolodžiz” za koju je tada tek nekolicina izvan Silicijumske doline i vladinih krugova čula.

“Palantir”, jedina privatna kompanija koja je imala predstavnika na tom sastanku, postala je jedan od glavnih igrača u borbi za državne ugovore.

Pokazatelj njenog sve većeg značaja je taj da je jedan od njenih osnivača Piter Til, podržao Trampa tokom izbora 2016. godine i pomogao u sazivanju tog sastanka.

Kako “Palantir” širi pipke

Od tada “Palantir”- inače nazvan prema magičnom objektu iz knjiga Dž.R.R. Tolkina, koji omogućava korisniku da vidi šta se dešava u dalekim mestima – širi svoje pipke kroz agencije američke vlade.

Nudeći softver – i, što je najvažnije, timove inženjera koji rade na tim softverima – “Palantir” pomaže organizacijama da “razumeju” velike količine podataka, da ih povezuju i na osnovu toga prave i predviđanja. Pomaže u prikupljanju informacija iz različitih izvora poput evidencije internetskog saobraćaja i mobilne telefonije i analizira te informacije. Te razdvojene komade sastavlja u nešto što ima smisla za korisnike, poput vizuelnog prikaza.

“Palantir”, koji je osnovan 2003. godine, već dugo opisuje svoju tehnologiju kao idealnu za praćenje terorista, a postoji i nepotvrđena glasina da je ona pomogla pri pronalaženju Osame bin Ladena.

Palantirova tehnologija se koristi i u praćenju korona virusa Foto: Tanjug/AP
Palantirova tehnologija se koristi i u praćenju korona virusa

Delimično finansirana od strane “In-K-Tel-a”, investicionog dela Centralne obaveštajne agencije (CIA), kompanija je izgradila svoju vodeći softver “Gotam”, sa ciljem da se koristi upravo u CIA.

“Palantirove” tehnologije pomažu i u praćenju širenja korona virusa, kao što to sada i rade za Centre za kontrolu bolesti.

Koriste se i u pronalaženju nedokumentovanih imigranata, pa tako i Američka agencija za imigraciju i carinu, po nalogu Bele kuće, radi sa “Palantirovim” tehnologijama, prema nedavno objavljenim federalnim dokumentima.

Kompanija svoje usluge nudi i privatnim kompanijama, ali je posebno vezana za svoj rad u vladi, iako su neki radnici “Palantira” protestovali zbog njegovog rada sa imigracijom i drugim delovima vlasti.

Predviđanje ponašanja

Čini se da “Palantir” ima moć da gleda sve što radimo i predviđa naše sledeće korake kako bi ih zaustavio ako je potrebno.

“Palantir” može da prati svakoga, od potencijalnog teroriste do korporativnih prevaranata (Berni Mejdof je uhapšen uz pomoć “Palantira”), od trgovaca decom sve do osoba sklonih bilo kakvom pobunjeničkom ponašanju. I sve to kompanija radi uz pomoć predviđanja ponašanja.

Njenu tehnologiju koriste i neke strane agencije. Međutim, zaklela se da neće sarađivati sa kineskom vladom.

Ova kompanija i njeni softveri mogu da se zloupotrebe, ali i oni sami imaju mane. Policija Čikaga i Los Anđelesa ih koristi za predviđanje zločina i njihovo sprečavanje, kao u filmu “Suvišni izveštaj”.

Međutim, pošto softveri koriste algortme za predviđanje, njihovi rezultati mogu biti puni stereotipa. Neki smatraju da su upravo takvi algoritmi i krivi za “epidemiju” policijskih ubistava nenaoružanih mladih crnaca.

Kontroverzni projekat za vojsku

“Palantir” radi i na kontroverznom “Projektu Mejven”, programu američkog Ministarstva odbrane, od kojeg je kompanija “Gugl” odustala iz etičkih razloga.

“Palantir” sarađuje sa Pentagonom na izgradnji veštačke inteligencije koja može da analizira video zapise dobijene pomoću bespilotnih letelica, rekao je jedan od izvora.

Radi se o projektu koji vrlo lako može da se zloupotrebi i pretvori u oružje, zbog čega je “Gugl”, nakon protesta njegovih radnika, odustao.