in

Sklonite ga da vas više ne blamira: Ko od đaka ne bude nosio maske ukor i kazne

Dok ceo svet pokušava da nađe način kako bi mere zaštite i socijalne distance bile što manje traumatične deci, koja za nekoliko dana treba da krenu u školu ministar Šarčević poručuje da će oni đaci, koji ne budu nosili maske biti “drakonski kažnjeni”.

Na ovakve pretnje od ministra, koji nije bio u stanju ni da u regularnim uslovima organizuje polaganje mature, đaci su navikli. Naime, kada su učenici završnog razreda osnovne škole protestovali zbog krađe testova, koja je dovela u pitanje sav njihov trud, Šarčević je na režimskim medijima pričao kako su to politički protesti i bavio se identitetom dece i njihovih roditelja.

Pre toga Šarčević je uvredio sve žrtve vršnjačkog nasilja, kada je gostujući na RTS-u, u emisiji „Upitnik“ za jedno dete uz osmeh na licu rekao da mu na čelu piše: „Muči me“!

Nisu ostali pošteđeni ni studenti, koje je besumučno vređao tokom protesta, a gotovo neverovatno zvuči da se neko ko se predstavlja kao prosvetni radnik nije oglasio nikada, kada su naša deca prebijana samo zato što su glasno rekla svoje mišljenje.

Kada bi ga novinari nešto pitali, Šarčević se redovno ljutio, a u Nišu je pretio i napao novinare, koji su samo hteli da rade svoj posao i utvrde šta misli povodom otpuštanja prosvetnih radnika i zapošljavanja poslanika SNS na njihova mesta.

U analizi rada ovog prosvetnog menadžera, posebno poglavlje zavređuje njegovo ponašanja tokom pandemije. Ostaće upamćeno da je pretio kaznama direktorima onih škola, koji su nakon što je bilo potvrđeno prisustvo osoba pozitivnih na covid-19, odlučili da zatvore škole, dok se ne izvrši dezinfekcija, a on svoju školu u tom trenutku već zatvorio.

Zbog svih tih ispada čak je i Ana Brnabić, nezadovoljna radom ministarstva prosvete, tražila da se ministar sankcioniše, ali je sa Andrićevog venca stigao signal da je Šarčević nedodirljiv.

Ovaj status Šarčević je zaslužio privatnim vezama sa porodicom Vučić, koje datiraju od pre nego što se aktivno uključio u politiku, a svoju lojalnost ministar je dokazao napadima na rektorku beogradskog Univerziteta, kao i sve profesore, koji su tražili da se utvrdi da li je njegov kolega Siniša Mali, plagirao doktorat.

Nakon što je utvrđeno da jeste Šarčević se nije izvinio akademskoj zajednici, niti je zbog toga što je prepisivanjem obezvredio rad svih doktoranata beogradskog Univerziteta tražio smenu Siniše Malog.

Da li će Šarčević ostati ministar zna samo Vučić. Uostalom on je bio i ostao njegov privatni ministar za koga čak ni u SNS-u niko nema pozitivno mišljenje.

Sve to je potpuno nevažno u poređenju sa zbunjenim prosvetnim radnicima, koji ne znaju kako će tačno da sprovedu sve „genijalne ideje“, koje stižu iz ministarstva, uplašenim roditeljima, kojima nije jasno kako će deca da se snađu u svom tom okruženju i zbunjenoj deci, kojoj Šarčević preko tabloida preti.

(Direktno)