in

SLUČAJ IVAN KONTIĆ Komisijski nadzor utvrdio da su tužilaštva sve URADILA DOBRO, ali i dalje od NASILNIKA NI TRAGA NI GLASA

Ivan Kontić (30), koji je osumnjičen za brutalno premlaćivanje Miljana M. (28), već mesec dana nalazi se u bekstvu i od njega nema ni traga, ni glasa. Kontroverze oko ovog slučaja, koji je podigao veliku buru u javnosti, nikako da dobiju epilog, a kako “Blic” saznaje, komisijski nadzor tužilaštava u Novom Sadu pokazao je da ni Više ni Osnovno javno tužilaštvo nije napravilo nikakav propust u ovom slučaju.

Zbog čega onda Ivan Kontić nije uhapšen makar 8. septembra, kada je zbog drugog slučaja došao u OJT u Novom Sadu i slobodno išetao napolje, još nije saopšteno.

Nakon niza međusobnih optužbi o (ne)radu i blagovremenom (ne)delovanju od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i novosadske policije sa jedne strane i Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu sa druge strane, Republičko javno tužilaštvo izdalo je nalog Apelacionom tužilaštvu u Novom Sadu da izvrši komisijski nadzor nad radom Višeg i Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu.

– Na osnovu naloga Republičkog javnog tužilaštva izvršen je komisijski nadzor nad radom Višeg i Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, dana 18.9.2020. godine, a u vezi događaja od 24.8.2020. godine, u vezi sa čim postoje osnovi sumnje da je na štetu oštećenog M. M. izvršeno krivično delo ubistvo u pokušaju iz čl. 113, u vezi čl. 30 Krivičnog zakonika. Prilikom vršenja istog razmotreni su svi spisi ovih tužilaštava sa izjašnjenjima postupajućih zamenika u istim u vezi sa delom posla koji su oni obavljali u vezi ovog događaja. Nakon iscrpnih analiza dokumenata u spisima, tročlana komisija sastavljena od zamenika Apelacionog javnog tužioca u Novom Sadu, je donela zaključak da je Osnovno i Više javno tužilaštvo radilo zakonito i blagovremeno. O izvršenom nadzoru i zaključku istog obaveštena su nadzirana tužilaštva kao i Republičko javno tužilaštvo – kažu za “Blic” u novosadskom Apelacionom tužilaštvu.

Podsetimo, pola sata posle ponoći 24. avgusta ispred lokala u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu, Kontić je nasrnuo na Miljana. M. Brutalno ga je tukao i dok je mladić bez svesti ležao na zemlji. U jednom trenutku, kako se vidi na snimku sa sigurnosne kamere koji je dve nedelje kasnije isplivao u javnost, Kontić je mladiću pokušao da slomi obe ruke.

Na snimku se vidi kako Kontić žrtvu hvata za vrat, ali i još jedan mladić koji vuče pretučenog za majicu i udara ga kolenom u leđa, a zatim pesnicom u glavu.

Brutalni napad pretučeni Miljan M. policiji je prijavio nekoliko sati kasnije kada je zbog brojnih pretrpljenih povreda otišao u bolnicu.

Nakon niza saopštenja policije i tužilaštva gde su jedni u druge upirali prstom što ovaj napadač još uvek nije iza rešetaka, postalo je jasno da je nastao propust u međusobnoj komunikaciji, jer je javnost saznala da je Ivan Kontić, dve nedelje od brutalnog prebijanja Miljana M., u pratnji advokata, ušetao u prostorije Osnovnog javnog tužilaštva kako bi rešio krivičnu prijavu koja je podneta protiv njega 2018. godine za ugrožavanje sigurnosti. Kada je završio šta je imao, Kontić je išetao iz prostorija OJT kao slobodan čovek.

U međuvremenu, u tajnosti, smenjen je i načenik PU Novi Sad Milorad Šušnjić. Zbog čega i da li to ima ikakve veze sa ovim slučajem, nije poznato.

Foto: MUP RS

Kontić je pre mesec dana nestao bez traga, policija i dalje traga za njim

Kada se priča oko ovog slučaja zahuktala u javnosti, Šušnjić se oglasio i rekao je da je policijska uprava Novi Sad “istog dana o slučaju je obavestila Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu”. Sa druge strane Osnovno javno tužilaštvo je tada saopštilo kako to “nije tačno” i da je tužilaštvo o ovom slučaju “prvi put obavešteno dana 4.9.2020.”

Na društvenim mrežama i u medijima tek dve nedelje nakon incidenta prvi put se pojavio snimak brutalnog napada. Istog dana u Osnovnom javnom tužilaštvu prvi put je formiran predemet “po krivičnoj prijavi koja je prethodno, od strane punomoćnika oštećenog M.M., podneta Višem javnom tužilaštvu, a koju je to tužilaštvo dostavilo na postupanje OJT kao nadležnom za postupanje kvalifikujući krivično delo kao teške telesne povrede”.

Dan kasnije krivično delo je iz nanošenja teških telesnih povreda prekvalifikovano u krivično delo ubistvo u pokušaju i slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo koje je naložilo pokretanje istrage protiv Kontića. Istog dana MUP je raspisao potragu za Ivanom Kontićem. On je već tada nestao bez traga.

Postupak protiv još dva lica

Pored Kontića, koji je u bekstvu, postupak se vodi i protiv O. L. i L. V. zbog sumnje da su učestvovali u tuči, odnosno pomogli osumnjičenom posle izvršenja krivičnog dela.