in

ŠOK ZA ŠOKOM Prvo se spremite za TROPSKU NOĆ, onda i za 38 stepeni pa OBRT

Posle tropskog vikenda i temperatura koje će dostizati i 36, negde mogće čak i 38. podeok uslediće zahlađenje koje će doneti pljuskove i grmljavinu. Tako da, kupaće kostime odložite, a spremite kišobrane.

U Srbiji će za vikend biti sunčano i veoma toplo, a maksimalna temperatura će se kretati od 33 do 36 stepeni.

Foto: RHMZ / screenshot

Na sajtu Republičkog hidrometerološkog zavoda stoji i najava za veoma toplo vreme, ali i rashlađenje koje nam predstoji.

Osim toga, treba imati na umu i da je veoma visok indeks UV zračanja, tako da oprezno na sucnu – zaštitine kožu i glavu i što više možete vreme provedite u hladu.

Foto: RHMZ / screenshot
Foto: RHMZ / screenshot

“Danas i sutra u celoj zemlјi, a u ponedelјak u centralnim, istočnim i južnim krajevima veoma toplo sa najvišom temperaturom od 33 do 36 stepeni. Od utorka, 1. septembra, do kraja sedmice promenlјivo i osetno svežije, mestimično s kišom i plјuskovima s grmlјavinom”.

Zvog visokih tempertura, na snazi je i narandžasti meteoalarm, što znači da je vreme opasno.

Foto: RHMZ / screenshot

“Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe”, navedeno je na sajtu RHMZ-a.

Da nas očekuje rashlađenje potvrdio je za “Blic” i meteorolog Đorđe Đurić.

– Vikend će biti sunčan, sa tropskim temperaturama. Takođe, u Beogradu se u noći između subote i nedelje očekuje tropska noć, odnosno temperatura neće biti ispod 20 stepeni. U ponedeljak će na severu i zapadu Srbije biti za koji stepen hladnije vreme u odnosu na vikend. Temperature će se kretati od 28 na severozapadu, do 36 na jugoistoku – rekao je Đurić.

Foto: RHMZ / screenshot

Zatim će doći do formiranja oblačnosti najpre na zapadu i severu, koja će tokom noći doneti kišu praćenu grmljavinom.

– U utorak će biti oblsačno i svežije u celoj zemlji, ponegde sa pljuskovima i grmljavinom. Temperatura će se kretati od 22 stepena na severu do 28 na jugu. Narednog dana će biti suvo i umereno toplo, dok se u četvrtak ponovo očekuje kiša praćena grmljavinom – kazao je Đurić i dodao da će od utorka temperature biti prijatnije u skladu sa kalendarom.

Foto: RHMZ / screenshot

I u Nišu će temperatura kroz samo nekoliko dana biti i za 10 stepeni niža. Takođe, mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom.

Đurić je naglasio i da leto još nije gotovo, ali da ne treba ponovo očekivati temperature od 36, 37 stepeni.

– Vreme ne treba da iznenadi, 1946. godine je u Beogradu u septembru izmereno 41 stepen, ali daleko smo od tih prognoza i najava – zaključio je Đurić.

Dakle, i pored kratkotrajnog zahlađenja, biće još lepog vremena za uživanje u letnjim temperaturama.

BONUS VIDEO: Veliko nevreme pogodilo Pirot