in

ŠOK ZA SVE PARE: Vučić napravio analizu svog potpisa u Vašingtonu – SVE SUPROTNO od srpskih analitičara

Pred odlazak u Vašington je nagoveštavao da će biti iznenađenja, jer su naše službe došle do informacija da će biti tačaka koje nisu o ekonomiji, rekao je Vučić

“Amerikanci i Nemci su stvarali Kosovo”, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući na RTS-u.

Srbija nije imala podršku SAD u poslednjih 30 godina, napomenuo je on. Do ovog trenutka nije bilo suštinske podrške. Bela kuća je bila rezervisana za Albance.

Sada smo napravili prostor za višestruko veće investicije u Srbiji.

“Nikada nismo imali veliki zvanični prijem u Beloj kući. To se po prvi put događa Srbiji, po prvi put joj je ukazano poštovanje. Po prvi put je Srbija označena kao važan partner. Naravno da nisam glup, da ne znam da je to povezano i sa njihovim unutarpolitičkim pitanjima i slično”, rekao je on i dodao:

“Amerika je odškrinula ta vrata, učestvovaće u brojnim projektima.”

Otvorene su sloboda protoka ljudi, robe, kapitala i usluga.

Da to Amerikanci nisu pokrenuli i mi se izborili, mini-Šengen ne bi mogao da postoji.

Mi smo to dogovorili kada su se svi albanski lideri dogovorili da idu u Vašington po priznanje Kosova, podsetio je on i ponovio:

“Uradili smo dobar posao za zemlju i pokazali kako Srbija može da bude poštovana u SAD.”

“Mi umesto povoljnog ruskog gasa da platimo neki skuplji, to nema smisla”, istakao je on.

Govoreći o delu sporazuma iz Vašingtona koji se odnosi na korišćenje 5G mreže, Vučić je rekao da u opremi „Huaveja” sa kojim je Srbija potpisala ugovor nema problema.

Naveo je da je sporazum iz Vašingtona napravljen u formi pisma o namerama.

U vezi sa mini-Šengenom, kaže da kada bi se ta tačka realizovala mi bismo bili mnogo bogatijij, najmanje deset odsto, rekao je Vučić.

“Svetska banka je izračunala da bismo uštedeli oko tri i po milijarde.”

Moramo da radimo na radnim dozvolama, onaj ko dobije dozvolu da može da radi i u Tirani, Skoplju. Mi time podižemo reagion za dodatni kapacitet stranih investicija, istakao je Vučić.

“Mini-Šengen je strahovit potez američke administracije jer je neko to shvatio ta je on najbolji način za mir u regionu. Bošnjaci iz Novog Pazara mogu da rade u Sarajevu. Očigledna prednost je za naš narod i sve druge. Samo zlonamerni se prave da to ne razumeju.”

(B92)