in

“Šokiralo bi vas”! Australijanac otkriva šta Srbima teško pada u zemlji kengura!

Tajron Kroker iz Melburna je pre više do deceniju upoznao Srbiju kad ga je put naneo u ove krajeve zbog Exit festivala. U međuvremenu je toliko zavoleo našu zemlju da nam se vraća svake godine, čak naziva sebe gosn Kroković, pa odlično zna šta se Srbima nikako ne bi svidelo tamo dole.

Hrana

“U Australiji je hrana prilično raznovrsna, bar se nama ovde tako čini jer trećina populacije nije odavde, pa se mešaju svakave arome. Imamo i azijsku i indijsku kuhinju, imamo dosta brze hrane. Ipak, nije kao u Srbiji. Često pomislim kako ovde nemamo izbor kao u Beogradu i Novom Sadu i da apetit i sva čula mogu da zadovoljim najpre ako kuvam kod kuće. Takođe, ovde Srbi najverovatnije ne bi nimalo bili zadovoljni kvalitetom i ukusom voća i povrća”, kaže Tajron (47), koji radi kao medicinski tehničar, piše “Nova.rs”.

Pabovi

Priča i kako bi u provodu ljudi sa ovih prostora bili pomalo iznenađeni.

“Bilo bi vam verovatno čudno to što ovde, kad sednete u pab, konobar ne dolazi da vas usluži. Ovde morate da odete do šanka, da naručite piće, da platite, uzmete piće i da se ili negde smestite ili stanete tu uz šank. I tako svaki put s novom turom. Meni bi pak bilo frustrirajuće da moram da čekam konobara svaki put da dođe da naručim”, priča Tajron.

Kaže i da radno vreme može da bude prilično frustrirajuće.

“Ovde se sve rano zatvara, pa ako izađete napolje posle devet sati, nećete videti ni žive duše.”

Klima

Poznato je da se klima širom kontinenta prilično razlikuje, ali to nije sve.

“Što se tiče mog Melburna, i ovde imamo četiri godišnja doba, ali ovde je sada zima. Zato sam ja tako često u Srbiji u julu i avgustu – ne podnosim hladnoću. Zima je ovde prilično deprimirajuća. Malo kome bi se svidela. I tek sada, zbog kovida, ja sam posle 24 godine po prvi put osetio u potpunosti kako izgleda zima u Melburnu.”

Tajron kaže i kako se nama nikako ne bi svidele stalne oscilacije temperature.

“Leti jedan dan može da bude 40 stepeni, a sledećeg 22, pa onda opet 40, pa nazad na 24 stepena. I to i meni čak smeta, a odavde sam. Zimi temperatura varira od dva do 16 stepeni, što za vas Srbe zapravo i nije zima.”

Troškovi

Za prosečnog Srbina troškovi u Australiji su potpuno nadrealni, tvrdi Tajron.

“Koliko znam, Srbi ovde dolaze samo ako imaju nekog od prijatelja ili rodbine. Recimo, ako ste pušač, bolje da ili ostavite cigarete ili da ne dolazite ovde jer je dozvoljeno da u zemlju unesete samo 25 cigareta. . A paklica marlbora košta oko 30 evra, što je oko 18.000 australijskih dolara godišnje. Iskreno, imam samo jednog prijatelja koji puši. Pored toga, ovde smeštaj nećete naći ispod 120 australijskih dolara, i to samo ako biste da u istoj sobi budete sa još pet, šest ljudi”, priča Tajron i dodaje kako ni hrana nije nimalo jeftina.

Sve u svemu, kako kaže, Australija je oko pet puta skuplja za život od Srbije. Ali tamo je ponešto i jeftinije nego ovde.

“Šokiralo bi vas to što je benzin ovde jeftiniji nego kod vas i košta oko 70, 80 centi po litru.”

Pravila

Tajron kaže kako se i njemu, koji je iz Melburna, čini da su dole pojedina pravila malo previše zategnuta.

“Ovde mogu da vas kazne za skoro bilo šta – zato što vizite bicikl bez kacige, zato što pijete pivo u parku, zato što ne hodate pravo ulicom”, nabraja Tajron.

Kako kaže, on delom zbog toga voli Srbiju jer se ovde oseća slobodno.

“Doveo sam ovde jednom druga s kojim sam se sprijateljio u Beogradu i čak su ga izbacili iz jednog lokala jer se malo glasnije nasmejao posle dva piva”, seća se Tajron.

Kovid

Tajron priča i kakva je situacija u Australiji u vezi sa koronaviriusom.

“Danas, recimo, ovde imamo 24 novozaraženih. Trenutno smo sedam nedelja u četvrtoj fazi karantina i mislim da je sve to potpuno konfuzno. Sve radnje su zatvorene, pabovi ne rade, ne tade ni frizeri, škole. Napolje možeš samo da bi iišao na posao i u nabavku namirnica, a eventualno možeš da posetiš pijatelja, ali sama jednog”, žali se Tajron.

Kaže i kako je policisjki čas od pet ujutru od devet uveče – da se ne može nigde dalje van kruga od pet kilometara osim ako idete na posao.

“Kazna za kršenje ove mere je 1.600 australijskih dolara, a za nenošenje maske je 200 dolara.”