in

Srbi podižu spomenik Nikoli Tesli u Vašingtonu

Kada je prošle nedelje na uglu ulica Glavne i Severne divizije u gradu Bafalu kod Njujorka, otvoren Park Nikole Tesle, u kome se nalazi spomenik srpskom geniju, to je bila 22. skulptura sa likom ovog svetskog naučnika u SAD. Uskoro će ih u Americi biti još – najavio nam je Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije, koji je svojevremeno Univerzitetu Filadelfija darovao jednu bistu Nikole Tesle.

Američki grad Bafalo slavi Nikolu Teslu

“Ikona “Teslin narod”, koja je izrađena u Kruševcu stigla je do mene u Filadelfiju. Podigao sam je sa pošte i nameracam d aje uručim američkom predsedniku prilikom našeg susreta. Čekam da mi iz Bele kuće jave dan i čas tog susreta. Prilikom mog susreta sa Donaldom Trampom tražiću dozvolu da postavimo spomenik srpskog geniju u Smitsonijan muzeju”, otkrio nam je Nikola Lončar, najveći teslijanac iz Amerike.

Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije

Smitsonijan muzeju je dobio ime po osnivaču britanskom naučniku Džejmsu Smitsonu. To je zapravo Smitsonovski institut, kog čini grupa muzeja i istraživačkih cenatra pod upravom Vlade SAD. Osnovan je davne 1846. godine kao Nacionalni muzej SAD radi povećanja i širenja znanja”.

Smitsonijan muzej u Vašingtonu

“U samom Vašingtonu ovaj muzej ima divno zdanje u centru grada, u kome je uslađeno čak 154 miliona predmeta elektronske građe. Muzej u čitavoij Americi ima 245 zdanja. Godišnje ga poseti 30 miliona ljudi. U tom muzeju su spomenici svih američkih predsednika, svihe Amerikanaca svetskih ličnosti, pa će se među njima naći i srpski genije Nikola Tesla” najavljuje Nikola Lončar.

Predsednik tesline naučne fondacije u SAD već meseci dogovara sa Trempovim saradnicima posetu Beloj kući i razgovor o američkim Srbima, posebno o Srbima koji su ušli u istoriju Amerike, kao što su Mihajlo Pupin i Nikola Tesla.

Najveći spomenik Tesli u SAD nalaze se na Nijagarinim vodopadima u državi Njujork, sa američke strane. Rad je vajara Frana Kršinića, a postavljen je 1976. godine. Isti spomenik se nalazi ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Foto: Wikipedija/Spomenik Nikoli Tesli na Nijagarinim vodopadima

U SAD danas postoje četiri spomenika Nikoli Tesli. Pre sedam godina u američkom gradu Palo Alto, nedaleko od San Franciska podignut je spomenik u čast ovom srpskom i svetskom naučniku. Statuu u bronzi sa srebrnim prelivom izvajao je čuvani kalifornijski skulptor Teri Gajer. Novac za ova spomenik (127.000 dolara) dali su osnivači kompanije “Tesla motors” i “Hjuit Pakard”, kao i 722 donatora.

Spomenik u Palo Alto, Kalifornija

Iste 2013. godine Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije u Šorhemu na Long Ajlendu otkrio je novi spomenik Nikoli Tesli. Statua, umetničko delo akademskog vajara Nikole Koke Jankovića , postavljena je u neposrednoj blizini nekadašnje Tesline laboratorije , velikom geniju u čast, kao dar srpskog naroda američkom narodu.

Da bi prošle nedelje u gradu Bafalu kod Njujorka, otvoren Park Nikole Tesle, Teslin koridor i spomenik Nikoli Tesli, koji je sudeći po broju bisti najznačajniji Srbin u SAD.

“Nikola Tesla danas ima 21 bistu na američkih fakultetima i univerzitetima Harvard, Jejl, Kolumbija, Prinston, Mičigen, Viskonsin, Merilend, Ilinois, Purdju, Kornel, Djuk, Karnegi Melon, Filadelfija, Univerzitet Džon Hopkins, Univerzitet Pen, Univerzitet Pensilvanije, Univerzitet Mičigena, Institut tehnologija Masačusetsa, Institut tehnologija Kalifornije i Institut tehnologija Džordžije, u hotelu “Njujorker” u Njujorku, gde je Tesla preminuo”, nabraja Nikola Lončar, predsednik tesline naučne fondacije, koja je postavila bistu srpskog genija u zdanju Univerziteta Filadelfije.

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije će tek kada dobije saglasnost američkog predsednika Donalda Trampa podneti zvaničan zahtev Smitsonijan muzeju u Vašingtonu za postavku skulpture ili biste Nikole Tesle. Nikole Lončar, predsednik TNF očekuje da se ovaj događaj može realizovati tokom naredne 2021. godine.

Marko Lopušina