in

“Srbija će štititi principe vojne neutralnosti, ostaje istinski partner Rusije”

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je jutros s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima.

To je prvi razgovor lidera Srbije i Rusije posle potpisivanja sporazuma iz Vašingtona.

Nakon razgovora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na svom Instagram profilu naveo da je sa Putinom razmenio mišljenja o situaciji na Balkanu, kao i da su razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou.

Takođe. potvrdili su da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom poverenju. Navodi se i da je Vučić je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, a predsednik Putin je pozdravio to čvrsto opredeljenje Srbije.

– Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije – naglasio je Vučić na Instagram profilu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i obavestio ga o razgovorima u Vašingtonu i Briselu.

Predsednik Vučić i predsednik Putin su ovom prilikom razmenili mišljenja o situaciji na Balkanu i razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou. Dvojica sagovornika su potvrdili da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom poverenju.

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, a predsednik Putin je pozdravio to čvrsto opredeljenje Srbije. “Bez obzira na težinu i složenost svoje geopolitičke, vojno-bezbednosne i ekonomske pozicije, Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski i korektan partner Ruske Federacije”, naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je predsedniku Putinu izrazio zahvalnost na nepromenjivoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima za održavanje mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Vladimir Putin je rekao da će Ruska Federacija pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, a sve sa ciljem zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka.

Predsednik Vučić i predsednik Putin su istakli da ekonomske veze Srbije i Rusije konstantno jačaju, ali da su mogućnosti za saradnju u oblasti privrede daleko veće od iskorišćenih, te ima prostora za nove zajedničke projekte.

On se Putinu zahvalio na nepromenjivoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i naporima za održavanje mira i stabilnosti u regionu.

Kako se navodi na profilu srpskog predsednika, Putin je rekao da će Ruska Federacija pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, a sve sa ciljem zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka.

Predsednik Vučić i predsednik Putin su istakli da ekonomske veze Srbije i Rusije konstantno jačaju, ali da su mogućnosti za saradnju u oblasti privrede daleko veće od iskorišćenih, te ima prostora za nove zajedničke projekte.

I Kremlj je saopštio da je do razgovora došlo, gde ističu da je “posebna pažnja posvećena je problematici kosovskog regulisanja”.

– Aleksandar Vučić je obavestio o razgovorima koji su vođeni u Vašingtonu 4. septembra i u Briselu 7. septembra 2020. godine. Vladimir Putin je potvrdio nepromenljivost principijelnog stava Rusije u vezi sa pronalaskom kompromisnog i izbalansiranog rešenja prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savet bezbednosti UN – navodi se u saopštenju.

Takođe, ističe se da je bilo reči i o aktuelnim temama strateškog partnerstva Rusije i Srbije.

– Ruska strana je visoko ocenila lični doprinos Aleksandra Vučića razvoju rusko-srpskih veza. Istaknuta je spremnost za dalju blisku saradnju sa njim po čitavom spektru pitanja bilateralne, regionalne i međunarodne agende – piše u saopštenju.