in

Srpska i Srbija vode politiku mira

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković odbacio je sve zlurade komentare političkog Sarajeva na poslednji sastanak rukovodstava Republike Srpske i Srbije u Beogradu, tim pre jer je ovaj susret koristan za obe strane.

Mi smo iskoristili priliku da predsednika Srbije Aleksandra Vučića upoznamo o statusu i poziciji Srpske unutar BiH uoči njegovog odlaska u Vašington. Ta priča koja dolazi iz Sarajeva nema veze sa normalnim životom, Srpska nijednog momenta ne poziva na separaciju ni na otcepljenje ili, ne daj Bože, rat – rekao je Srni Višković, navodeći da se takve priče čuju upravo iz federalnog Sarajeva, gde se pominje rat ili nestanak Republike Srpske, prenosi Srpskainfo.

Višković je ocenio da je poseta Beogradu, u kojoj je bio zajedno sa predsednikom Srpske Željkom Cvijanović i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, bila više nego uspešna, što se posebno odnosi na razgovore sa predsednikom Vučićem i predsednikom Vlade Srbije Anom Brnabić.

– Želim i ovom prilikom da predsedniku Vučiću zahvalim za sva ona sredstva koja je Srbija poslednjih godina izdvojila za Srpsku i ta pomoć više je nego značajna. Od 2017. godine pa do danas Srbija je za Srpsku izdvojila oko 53 miliona evra, što su značajna finansijska sredstva, od kojih je skoro u svakoj lokalnoj zajednici urađen neki od bitnih projekata – naglašava premijer Srpske.

To što političko Sarajevo, upozorava Višković, napada plodnu saradnju i dobre odnose Srpske i Srbije, e to je “to Sarajevo”, koje ne treba preterano ni komentarisati, jer da je ta poseta bila neuspešna, kako to bošnjačka politička elita želi da predstavi, ne bi onda ni reagovali, nego bi se radovali.

Predsednik Vlade Republike Srpske poručuje da institucije Srpske samo žele da BiH funkcioniše u skladu sa dejtonskim Ustavom.

Foto: buducnostsrbijeav / Instagram
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Ana Brnabić, sastanak

– Pa, ima li išta normalnije u razvijenom i demokratskom svetu od toga da pozivate na poštivanje Ustava. Jedino, izgleda, u BiH se ne mora poštovati Ustav, jedino u BiH Ustavni sud, koji bi trebalo da štiti ustavnost, krši Ustav i donosi protivustavne odluke – konstatuje Višković.

On je ukazao na činjenicu da moderna demoratska i politička praksa jednostavno ne podrazumeva protektorat OHR-a i samovolju visokog predstavnika u BiH, kao ni prisustvo i odlučujući, ali po Srpsku negativan uticaj stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, na šta institucije Republike Srpske već godinama upozoravaju i reaguju ali, nažalost, bez efekta i razumevanja takozvane međunarodne zajednice, kao i većine domaćih političkih partnera.

– U takvoj situaciji nema ni suverenosti, ni državnosti. Mi smo želeli sve te stvari da još jednom apostrofiramo u razgovoru sa političkim vrhom Srbije, koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zamolili smo Vučića da svoje sagovornike u Vašingtonu, Briselu ili na nekom drugom politički važnom mestu pita kako je to moguće da za samoproglašeno Kosovo vrede jedni, a za Srpsku drugi aršini, iako smo tako blizu jedni drugih. Nije valjda moguće da postoje dva međunarodna prava ili dve Povelje UN o ljudskim pravima i slobodama? – pita Višković.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa najavom srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da će pokrenuti vitalni nacionalni interes u vezi sa potpisivanjem memoranduma između Centralne izborne komisije CIK BiH i američke agencije za izborne procese, jer to zadire u suverenitet izbornog procesa u BiH, predsednik Vlade Srpske ocenio je da je na sceni skriveni scenario rušenja suvereniteta BiH putem nelegalne Centralne izborne komisije i predstojećih lokalnih izbora u BiH.

– Da bi se srušilo i ovo malo suvereniteta u BiH, sada se koriste lokalni izbori i nelegalna Centralna izborna komisija. Pozivam sve one koji to rade da prestanu sa tim, jer će to biti veliko zlo za BiH i sve njene građane – i za Srbe i Hrvate i Bošnjake. Biračko pravo najveće je demokratsko pravo u svetu, koje podrazumeva mogućnost da birate ili da budete izabrani na određenu poziciju u društvu, odnosno da izbori proteknu u fer i demokratskoj atmosferi u kojoj građani mogu slobodno da izaberu vlast koju žele – poručuje Višković.

Zašto, pita on, bošnjačka politička elita, koja se zaklinje u BiH, svojim ponašanjem ruši tu istu zemlju i zašto njenim građanima nanosi nemerljivu štetu svojim nerazumnim političkim odlukama.

– Zašto, gospodo, pokušavate putem nelegalnih institucija da radite nelegalne stvari kojima ćete, na kraju, srušiti državu u koju se kunete – zapitao je Višković.