in

Šta sve koči odlazak srpskih turista na letovanje u Crnu Goru? (FOTO)

Državljani Srbije od 15. avgusta ponovo mogu da uđu u Crnu Goru uz negativan PCR ili serološki test, ali se čini da je ova odluka došla kasno, s obzirom na to da je sezona već na izmaku.

Otvaranje granice obradovalo je mnoge, turističke poslenike kao i turiste koji se i dalje nadaju da će se ove godine ipak “posoliti”.

Naime, nakon otvaranja granica za zemlje regiona cene jesu redukovane, ali popunjenost kapaciteta u Crnoj Gori i dalje je slaba. Kako je za B92.net objasnio direktor Jute, Aleksandar Seničić ona je na nivo od oko 15 odsto.

“U velikoj meri su komplikacije oko testova otežale turističkim agencijama da organizuju aranžmane, s obzirom na to da je jako teško i komplikovano doći do rezultata testa, kao i same činjenice da se u turističkim uslugama zaista ne može očekivati fleksibilnost do dan pre polaska da se nešto potvrdi ili otkaže”, istakao je Seničić.

Inače destinacija Crna Gora je većinski prepoznata kao “destinacija individualnih putnika”, a kako kaže direktor Jute “samo oko trećine ukupnog prometa se ostvaruje preko turističkih agencija”.

Dosta naših ljudi vidi Crnu Goru kao dobru opciju jer se može doći i sopstvenim prevozom vrlo brzo.

Iz Udruženja turističkig agencija Srbije za naš portal istakli su da interesovanja za Crnu Goru ima, ali ono nije veliko.

“Uprkos tome što je Crna Gora skinula Srbiju sa ‘crvene liste’, ta mera je došla sa velikim zakašnjenjem, pa to neće značajno doprineti porastu broja poseta”, istakli su iz Utas-a.

Turista ima, ali kako kažu, “dovoljno je uključiti kamere AMSS na graničnim prelazima i videti realno stanje”. I iz ovog udruženja saglasni su da će najveći broj poseta biti ostvaren individualnim odlascima, a drastično manji preko turističkih agencija.

“Na smanjeno interesovanje će značajno uticati i to što troškovi lečenja koronavirusom u Crnoj Gori nisu pokriveni osiguranjem”, osvrnuli su se i na taj problem u razgovoru.

Iz jedne crnogorske agencije koja se receptivnim turizmom od 2007. godine rekli su nam da je “gotovo 100 odsto najavljenih i potvrđenih organizovanih grupa za Crnu Goru (a tržišta sa koima rade su: Azija, Francuska, Nemacka, Poljska, Velika Britanija) otkazano”.

Pimetan porast turista iz Srbije u poslednjim danima

“Mogu pričati o našem hotelu – da u prethodnim danima primamo veliki broj rezervacija, a sve zahvaljući cenama i otkaznoj politici koju smo pripremili. U skladu sa teškom situacijom koja je pogodila turizam, za državljane Srbije smo pripremili specijalne pakete i noćenje sa polupansionom (doručak, večera) nudimo po specijalnim cenama od 19,99 evra.

Kako je istakao trenutno je “interesovanje odlično, a popunjenost kapaciteta dobra”.

“Cene smo takođe spustili u odnosu na prethodnu sezonu i raduje nas što je konačno otvoreno tržište Srbije, jer je primetan veći broj posetilaca na plaži. Nažalost, svi napori koje smo preduzeli, najverovatnije neće biti dovoljni da se pokriju troškovi poslovanja za 2020.”, zaključio je.

Kakvo je stanje u Budvi?

Nakon otvaranja granica sa regionom, kako iz Turističke organizacije opštine Budva za B92.net kažu, uz određene uslove koji predviđaju obavezan PCR test ili pozitivan Elisa test, analize pokazuju da potražnja za letovanjem u Budvi raste iz dana u dan, te da se broj turista iz regiona povećava.

Shodno tome, a kako su nam istakli, prema dosadašnjim analizama, u Budvu je, nakon otvaranja granica, pristiglo više hiljada turista iz Srbije, a broj rezervacija i najava svakodnevno se povećava.

Nada za boljim rezultatima u postsezoni, smeštaj i do 30 odsto jeftiniji

Turistička organizacija opštine Budva sprovodi intezivne kampanje, posebno na tržištima Srbije i BiH, kako bi se sezona produžila. Kada je reč o cijenama, one su značajno pristupačnije u odnosu na prošlu godinu, kako u hotelskom tako i u privatnom smeštaju, iako je potražnja u privatnom smeštaju i dalje veoma skromna.

“Vrsta smeštaja koja se iznajmljuje povezana je sa korigovanim cenama, pa su tako izdavaoci privatnog smeštaja spustili cene za 20 do 30odsto, kao što je i slučaj u budvanskim hotelima, gde, primera radi, četvororočlana porodica može letovati za 70 eura dnevno, uz uslugu polupansiona”, kažu iz TO Budva.

U svim vidovima smeštaja, u ugostiteljskim objektima i na kupalištima, maksimalno se vodi računa o higijenskim i bezbednosnim uslovima, pa je tako u celoj Crnoj Gori obavezno nošenje maski na svim otvorenim i zatvorenim prostorima (osim na kupalištima), kao i u svim vidovima javnog prevoza.

Da bi naši državljani prešli granicu potrebno je da imaju negativan PCR test ili pozitivan ELISA test koji podrazumeva da je ta osoba već preležala koronu.

Ceh neznanju najpre je platio Beograđanin, Đorđe Vučković, koji je vraćen sa granice u Dobrakovu jer je imao samo brzi negativni test.