in

STUPA NA SNAGU PRIMIRJE Obustavlja se sukob u Nagorno-Karabhu, ali se nastavljaju međusobne optužbe Bakua i Jerevana

Danas ujutro trebalo bi da stupi na snagu humanitarno primirje u sukobu Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, navodi se u zajedničkom saopštenju američkog Stejt departmenta i vlada dve susedne zemlje objavljenom sinoć u Vašingtonu.

Rojters dodaje da je u odvojenom saopštenju Minsk grupa OEBS-a, posrednik u mirovnim pregovorima oko Nagorno-Karabaha, oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom, a koju predvode Francuska, Rusija i SAD, saopštila da će se ministri spoljnih poslova tih zemalja, kopredsednika grupe, sastati ponovo 29. oktobra.

Saopštenje je usledilo posle sastanka u petak američkog državnog sekretara Majka Pompea s ministrima inostranih poslova Jermenije i Azerbejdžana i sastanka kopredsedavajućih Minsk gupe.

Foto: SIPAN GYULUMYAN / ARMENIAN DEFENSE MINISTRY PRESS OFFICE / EPA;

Nagorno Karabah

“Tokom intenzivnih razgovora, kopredsednici i ministri spoljnih poslova razmatrali su sprovođenje hitnog humanitarnog prekida vatre, posebno načina kontrole prekida vatre i ključnih elemenata sveobuhvatnog rešenja”, kaže se u saopštenju Minsk grupe.

Prethodna dva prekida vatre, postignuta uz posredovanje Rusije, nisu se održala, a obe strane su se međusobno optuživale za njegovo kršenje.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je danas postizanje sporazuma o primirju između Jermenije i Azerbejdžana, koji je jutros stupio na snagu, izjavio je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik.

Nastavljaju se međusobne optužbe Bakua i Jerevana

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane optužilo je Jermeniju za kršenje postignutog primirja, dok je i jermensko ministarstvo odbrane optužilo Baku da širi dezinforacije o kršenju primirja.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je danas da se oružane snage u potpunosti pridržavaju humanitarnog prekida vatre u spornom regionu Nagorno-Karabah.

Sa druge strane ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da ministarstvo odbrane regiona Nagorno-Karabah striktno poštuje primirje, kao i da je saopštenje Azerbejdžana da krše sporazum čista dezinformacija.

Sukobi u regionu Nagorno-Karabah počeli su 27. septembra između jermenskih i azerbejdžanskih snaga. Dogovor o humanitarnom primirju sklopljen je 10. oktobra u Moskvi, potvrđen je u Parizu 17. oktobra, a ponovo je dogovoren u nedelju i danas u 8 sati po lokalnom vremenu stupio je na snagu.