in

“SUPER ZARAZNI DOGAĐAJ” Kako je jedan skup u februaru postao LEGLO ZARAZE na kojem je obolelo 20.000 LJUDI

Međunarodni susret lidera kompanije “Biogen” u hotelu u Bostonu u februaru do maja je doveo do oko 20.000 slučajeva zaraze korona virusom u četiri okruga Masačusetsa, što je daleko više od prethodno identifikovanih 99 obolelih, tvrde tri naučnika koja su učestvovala u izradi nove studije.

Kako je preneo “Boston glob”, nakon ispitivanja skoro svih potvrđenih ranih slučajeva Kovida-19 u oblasti, praćenjem genetskih promena korona virusa kako prelazi sa jedne na drugu osobu, istraživači su uspeli da shvate šire posledice “super zaraznog događaja” u hotelu “Mariot Long Vorf”.

Foto: CJ GUNTHER / EPA;
Zgrada kompanije Biogen u Kembridžu

Ono što još više zapanjuje je što je ova verzija virusa bila samo jedna od preko 80 koje su se raširile državom od kraja januara do početka maja. Ali, ta jedna je bila dovoljna da dovede do velikog širenja virusa.

Naučnici su istakli da je njihova procena – izneta u istraživanju na 64 strane koje još nije objavljeno – ekstrapolacija bazirana na virusima izolovanim iz 772 lokalna pacijenta. Ali, takođe smatraju da je njihova kalkulacija razumna.

-Siguran sam da se opseg ovog događaja meri u desetinama hiljada (zaraženih) – rekao je dr Džejkob Lemije, lekar infektivnih bolesti Opšte bolnice Masačusets i jedan od trojice naučnika Instituta Broad MIT-a i Harvarda koji su govorili o novoj studiji napisanoj u saradnji sa još 50 istraživača.

Hotel Mariot u Bostonu Foto: CJ GUNTHER / EPA;
Hotel Mariot u Bostonu

Istraživački tim analizirao je genetske sekvence virusa koji uzrokuje Kovid-19 sa 772 pacijenta, skoro svi iz oblasti Eseks, Midlseks, Norfolk i Safolk. Ispitivanjem mutacija u genetskom kodu koji se prirodno dešava kako virus kopira sebe identifikovano je preko 80 distinktivnih genoma virusa SARS-Cov-2 koji je zarazio područje Bostona u prvih pet meseci ove godine. Većina virusa došla je iz drugih delova SAD i Zapadne Evrope, kažu naučnici.

Ali, jedan virus sa jedinstvenim genetskim potpisom imao je nazamislive posledice. Ukupno 289 od 772 pacijenta, što je više od trećine, inficirani su virusom čiji se trag mogao pratiti do sastanka biotehnološke kompanije “Biogen” iz Kembridža održanog 26-27 februara.

Od tih 289 slučajeva 122 su bili ljudi koji žive u području Bostona u skloništima za beskućnike i zaposleni koji rade u njima. Nije jasno kako je virus stigao do njih.

Umnožavanjem udela virusnog genoma povezanog s konferencijom u svakoj od četiri okruga Masačusetsa sa ukupnim brojem zaraženih u Eseksu, Midlseksu, Norfolku i Safolku, naučnici su procenili da se čak 20.000 slučajeva može povezati sa konferencijom u “Mariotu”.

“Boston glob” ističe da istraživači u svojoj studiji nijednom nisu pomenuli “Biogen” po imenu, već “međunarodnu biznis konferenciju u Bostonu od 26-27. februara”.

-Ne želimo da upiremo prstom… Neke pojave virusa nestanu, druge raspale vatru. Okolnosti ovog događaja, činjenica da se desio tako rano u pandemiji i na to gde je Kovid bio u svesti javnosti, znači da je imao disproporcionalne posledice. Dogodio se u gradu koji nije bio “budan” – rekao je Bronvin Mekinis, direktor za patogene Instituta Broad i jedan od autora studije.

Boston u martu - u Masačusetsu ima preko 128.000 inficiranih Foto: Profimedia
Boston u martu – u Masačusetsu ima preko 128.000 inficiranih

Iz “Biogena” su ukazali da se sastanak dogodio pre skoro šest meseci, kad se malo toga znalo o Kovidu. Ali, kompanija nije osporila novu studiju, niti njihovu procenu o 20.000 slučajeva zaraze povezanih sa njihovom konferencijom, na koju je došlo oko 175 lidera kompanije iz SAD i inostranstva.

A izgleda da je baš sa nje poteklo prvo žarište virusa u Masačusetsu. Naučnici kažu da je konferencija bila “savršena oluja za super-širenje” zaraze. Na nju su došli gosti iz udaljenih krajeva sveta. Napunili su liftove hotela i sedeli jedan pored drugog na sastancima, družili se tokom ručka i večera. Konferencija je održana mnogo pre nego što su mnogi Amerikanci preduzeli mere zaštite protiv korona virusa.

-Zato što se to dogodilo rano u pandemiji, virus je dobio šansu da se naveliko širi, pre nego što su uvedene mere zatvaranja, društvene distance i nošenja maski – istakla su trojica naučnika.

Profesor biologije sa Harvarda Den Hartl, koji nije učestvovao u njihovoj studiji, smatra da je procena od 20.000 zaraženih validna.

-Ta procena je kredibilna, iako priznajem da je neverovatna… Verovatno nije bilo ničeg neobičnog u vezi virusa povezanog s konferencijom što je dovelo do tolikog širenja. Možete se upitati da li postoji nešto specijalno u vezi tog jednog virusa koji se proširio više od drugih. Nije nužno. Samo mu se posrećilo i raširio se na jednom od tih “super zaraznih dešavanja” – dodao je Hartl.

U Masačusetsu je prema podacima Univerziteta Džons Hopkins do sada zaraženo 128.000 ljudi, umrlo je preko 9.000, a oporavilo se više od 103.000.