in

Svetski mediji o izborima u Crnoj Gori: Veliki udarac za DPS

Prozapadna Demokratska partija socijalista predsednika Mila Đukanovića je rame uz rame sa prosrpskim i proruskim savezom na parlamentarnim izborima, objavila je britanska agencija Rojters, prenoseći preliminarne rezultate CEMI-ja.

Agencija ističe da je rezultat veliki udarac za DPS, koji vlada tri decenije. Rojters piše da je u pitanju politička budućnost Đukanovića i podseća da je on na čelu od početka raspada Jugoslavije.

Agencija navodi da opozicija i grupe za demokratska i ljudska prava optužuju Đukanovića i njegovu stranku da upravljaju Crnom Gorom kao svojim posedom i da su povezani sa organizovanim kriminalom.

I agencija AP piše da se vodi tesna borba između “vladajuće prozapadne stranke i prosrpskih i proruskih opozicionih grupa”.

Koja stranka će vladati Crnom Gorom, zavisi od toga da će moći da formira koalicije, navodi AP, prenose “Vijesti”.

Agencija podseća da je kampanja obelžena sporom oko zakona o slobodi veroispovesti, koji je “potpalio tenzije u državi od 620.000 stanovnika, koja je prkoseći tradicionalnim slovenskim saveznicima Srbiji i Rusiji postala nezavisna 2006. i ušla u NATO 2017.”

AP prenosi današnju izjavu Đukanovića da će rezultat odlučiti da li će Crna Gora nastaviti putem ka Evropskoj uniji ili će dozvoliti Srbiji i Rusiji da postave svoje marionete.