in

SVI ĆUTE O OVOME: Zapad opet uvežbava odbranu BiH i vlasti u Sarajevu od Srbije

SVI ĆUTE O OVOME: Zapad opet uvežbava odbranu BiH i vlasti u Sarajevu od Srbije

AMBASADOR Velike Britanije u BiH Metju Fild je na svom Tviter profilu napisao je da je britanska elitna vojska stigla u Bosnu i Hercegovinu, zajedno s oklopnim vozilima i strateškim avionom.

Inače, dolazak britanskih vojnika u BiH uobičajen je i redovan postupak, a jedinica koja je došla u potpunosti je u lancu komande EUFOR-a.

„Britanska vojska je u Bosni i Hercegovini na vežbi ‘Brzi odgovor’. Ovde se nalazi i strateški avion kompanije Antonov AN-124 u RAF Brize Norton u kojem se nalaze oklopna vozila britanske vojske sa MAN-ovim kamionima i autobusima“, napisao je Fild.

U ovoj vežbi, koju je organizovao EUFOR, kako je najavljeno, učestvovaće 20 država koje su pod komandom EUFOR, uključujući i Višenacionalni bataljon. Među tim zemljama su Austrija, Bugarska, Grčka, Mađarska, Italija, Rumunija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Vežba „Brzi odgovor 2020“ će se održavati širom BiH od 31. avgusta do 5. septembra. Cilj ove vežbe je da se omogući vojnicima Oružanih snaga BiH i EUFOR-a zajednička obuka za operacije podrške miru, kao i sposobnost EUFOR da dovede u zemlju rezervne snage koje pomažu vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Vežba se održava svake godine, te je deo redovnog kalendara obuke Oružanih snaga BiH i EUFOR-a.