in

“TEK SAM SE PROBUDIO A VEĆ JE 28 STEPENI…” Posle tropske noći, zbog vrelog talasa iz Afrike, sledi nam NAJTOPLIJI DAN U 2020.

Prava tropska noć je iza Beograđana pošto je minimalna temperatura u glavnom gradu. izmerena u 6.00 časova jutros, iznosila čak 23 stepena!

A da je pred građanima cele Srbije paklen dan, verovatno i najtopliji u 2020. godini kako su najavili meteorolozi, pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda od 9.00 časova. Redom: Banatski Karlovac 28, Beograd, Zrenjanin, Kikinda 27, Novi Sad, Smederevska Palanka, Ćuprija 26, Valjevo, Kruševac, Negotin 25…

Foto: RHMZ / screenshot
Vreme u 9.00

“U nedelju vrhunac vrelog talasa uz maksimume i do +38 stepeni Celzijusa ponegde. Od ponedeljka pre podne na zapadu i severozapadu, a do noći ka utorku i nad celim regionom destabilizacija atmosfere i popuštanje vrućine. U utorak maksimum od +20 stepeni Celzijusa na zapadu do oko +25 na istoku”, poslednja je prognoza Marka Čubrila, profesora geografije i dežurnog eks-Ju meteorologa.

Kako su ranije obelodanili stručnjaci, ovaj vreo talas nam je pristigao ni manje ni više nego sa severa Afrike.

Zato ne čudi što je danas u celoj Srbiji na snazi narandžasti meteoalarm, dok će se on sutra zadržati samo na istoku i jugu naše zemlje, a u ostalim delovima biće nešto prijatnije i manje opasnije vreme.

“Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova”, stoji u uputstvu RHMZ za narandžasti meteoalarm.

Meteoalarm Foto: RHMZ / screenshot
Meteoalarm

Iako je iza nas jedno prilično toplo leto, koje se po meteorološkim kriterijumima završava sa sutrašnjim danom, u Beogradu prema dostupnim podacima nismo imali nijedan dan sa 35 i više stepeni.

A 2017. godine, samo u avgustu, imali smo čak sedam dana sa 38 i više stepeni u Beogradu!