in

Testisi bika, žablji bataci, krvave palačinke! Gurmanska mapa Evrope NAJGORIH JELA, evo koje je u SRBIJI (FOTO)

Mapa Evrope često je tokom proteklih vekova menjana, mnoge su države nastajale i nestajale. Ipak, ono što se gotovo nikada ne menja jesu gurmanluci pojedinih zemalja. Sada je nastala i jedna nova mapa Evrope.

U pitanju je mapa pisca Janka Tvetkovog koju je objavio u svojoj knjizi ”Atlas of Prejudice 2”, a koja prikazuje najgora jela sa evropskih prostora. Mapa naravno nije zaobišla ni naš region – Balkan.

Izdvojimo neka od najzanimljivijih:

Turska: kuvane životinjske glave

Velika Britanija i Irska: crni puding ili puding od krvi

Španija: bikovi testisi

Portugalija: pirinač u krvi

Francuska: pačije grudi i žablji bataci

Nemačka: kobasica sa goveđim jezikom

Grčka: supa od kravljih pluća

Austrija: supa od telećeg srca

Danska: jetrena pašteta

Estonija i Litvanija: krvavice

Finska: krvave palačinke

Island: trulo meso morskog psa

Rusija: salata od haringe

Beneluks: domaći prezvuršt

U većini evropskih država ova jela su pihvaćena kao gurmanski specijaliteti i jedu se gotovo svakodnevno. Jedno od takvih jela je i crni ili krvavi puding, tradicionalna britanska i irska poslastica koja deli naciju na ”volim ili mrzim”. Ne, nije u pitanju slatka poslastica. Reč je o krvavici koja se pravi od svinjske krvi ili goveđeg želatina, svinjske masti i žitarica. Tokom procesa kuvanja na vrhu se stvara korica – dok neki vole da je odstrane pre nego što umoče kašiku u ovoj ekscentrični puding, drugi uživaju u njenoj teksturi.

Takođe, ruska salata od ribe haringe, iseckanog povrća i majoneza (sigurno vas podseća na našu verziju čuvene ruske salate, ali bez dodatka ribe), koja je popularna ne samo u Rusiji, nego i u Ukrajini, Belorusiji i mnogim drugim bivšim zemljama SSSR-a. Služi se najčešće na velikim proslavama, posebno za proslavu nove godine i pravoslavnog Božića za bogatiju trpezu.

U Francuskoj, ali i celom svetu, veliku popularnost imaju žablji bataci. Mnogi koji su probali kažu da je ukus najsličniji piletini, ali i ukusniji! Francuzi su od bataka napravili nacionalni specijalitet sa belim lukom i peršunom. Zanimljivo je da, iako je ovo meso simbol francuske kuhinje, gotovo da više i nema „francuskih” žaba, s obzirom da je zabranjen njihov lov u komercijalne svrhe. Ali Francuzi zato uvoze tone žabica iz ostalih krajeva sveta, pre svega iz Indonezije.

A sa naših prostora izdvojeni su ni manje ni više nego škembići! Naime, kako se vidi na ovoj novoj evropskoj mapi kulinarski horor Balkana su supe od tripe ili škembići.

Za one koje ne znaju, a pretpostavljamo da je malo takvih – škembići su jela napravljena od creva i iznutrica različitih domaćih životinja. Upravo zato su konroverzna i nepopularna na našim prostorima, posebno kod mladih. Koliko god ih lepo upakovali, istina je tu – kada jedete škembiće, jedete probavni trakt životinja, a sama pomisao na to mnogima izaziva mučninu. Osim toga, iz škembića proizlazi veliki smrad koji danima može ostati u vašoj kuhinji. I zato, dok su škembići pre za vreme naših baka i deka često viđani na trpezama, danas se najviše konzumiraju u restoranima, s naravno izuzetkom ruralnijih područja i pravih ljubitelja ove tradicionalne poslasice!