in

Tokom ove godine više od 12.000 migranata

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić upoznao je ministra bezbednosti u Savetu ministara Selmu Cikotića o trenutnoj situaciji povećanog priliva migranata u BiH.

Ujić je naglasio da je predmet njihovog rada u 2020. godini bilo više od 12.000 migranata, prenosi Srpskainfo.

Tokom prve Cikotićeve posete Službi za poslove sa strancima, sagovornici su se saglasili da je pitanje povećanog priliva ilegalnih migranata jedno od ključnih bezbednosnih, ali i humanitarnih izazova za BiH, te da je potrebno zajedničko delovanje svih agencija za sprovođenje zakona kako bi se BiH uspešno nosila sa ovim problemom.

Ujić je upoznao Cikotića o svim problemima sa kojima se suočava Služba usled migrantske krize, posebno sa nedostatkom ljudskih kapaciteta, te koji bi se koraci trebali preduzeti u rešavanju ovog bezbednosnog i humanitarnog problema, kojim je posebno opterećen Unsko-sanski i Kanton Sarajevo, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

Istaknuto je da je neophodna izmena Zakona o strancima, Zakona o Službi za poslove sa strancima, kao i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Službe, kako bi se podigla njena operativnost i efikasno odgovorilo na povećan priliv migranata.

Ujić je izrazio uverenje da će se dobra saradnja Službe za poslove sa strancima i Ministarstva bezbednosti i dalje nastaviti.

BONUS VIDEO: Migranti prenose povređenog prijatelja u ćebetu preko tursko-grčke granice