in

“TRIJUMF SLOBODE I DEMOKRATIJE” Deo srpske opozicije zadovoljan ishodom izbora u Crnoj Gori

Opozicija u Srbiji izrazila je zadovoljstvo tokom izbornog procesa u Crnoj Gori, a poneki od njih i rezultatima, koje su postigle tri izborne liste opozicije i koje imaju neophodnu većinu za promenu višedecenijske vlasti Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Krilo Demokratske stranke koje predvodi kandidat za predsednika Branislav Lečić čestitalo je građanima Crne Gore na uspešno završenim parlamentarnim izborima uz ocenu da su crnogorski građani, svojim učešćem u velikom broju, potvrdili da su izbori “jedini, demokratski put za razrešavanje podela i krize u društvu”.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić čestitke je uputio opoziciji u Crnoj Gori na “herojskoj kampanji za slobodu” i “istorijskom rezultatu na izborima”, što je za njega – “lekcija i uzor za ceo region”.

“Ali, režim se nije predao – sve dok nova vlada ne položi zakletvu, stvar nije završena. Zato, samo staloženo i bez opuštanja”, napisao je Jeremić na Tviteru.

Za Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS), pobeda nad aktuelnom crnogorskom vlašću predstavlja “teško izvojevanu” slobodu nad “režimom” koji, kako su naveli, vlada u kontinuitetu od 1944. godine.

“Opozicija u Crnoj Gori je sazrela i pokazala da je dorasla zadatku formirajući tri liste koje su ranije napravile dogovor i, ne smetajući jedna drugoj, u zbiru pobedile mašineriju instaliranu gotovo jedan vek”, ocenio je POKS.

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić, koji je na crnogorskim izborima zvanično podržao DPS i predsednika Mila Đukanovića, primetio je da je DPS “i zvanično pobednik jučerašnjih izbora sa 30 osvojenih mandata”.

“Slobodna, nezavisna, građanska i evropska Crnas Gora, članica NATO pakta i ovaj put pobeđuje”, napisao je na svom tviter profilu Odžić.

Predsednik političkog društva “Napredni klub” Čedomir Antić uz čestitke građanima Crne Gore, i opoziciji, na kako je rekao pobedu nad vlašću Mila Đukanovića i trijumfu “sloboda i demokratija”, podsetio je da je njemu i još trojici srpskih intelektualaca, 2018. godine crnogorska vlast zabranila ulazak u Crnu Goru i da je došao dan da se sada može u Podgoricu “vratiti sa slobodom”.

Srpski narod u Crnoj Gori, čiji su, kako je rekao, politički predstavnici “temelj demokratske opozicije i nosioci pobede”, Antić je pozvao da svoju sudbinu ne veže za novu vladu već da joj pomogne kako bi ostvario puna prava i ravnopravnost propisane aktuelnim crnogorskim Ustavom iz 2007. godine.

VIDEO: Amfilohije grli Zdravka Krivokapića nakon objave preliminarnih rezultata u Crnoj Gori