in

Tukao ga, kažnjavao i terao da radi teške fizičke poslove

Opštinsko državno tužilaštvo u Koprivnici ispitalo je 67-godišnjaka i donelo rešenje o sprovođenju istrage protiv njega zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo ropstva.

– Postoji osnovana sumnja da je 67-godišnjak od početka 2012. do avgusta 2020. godine na svom poljoprivrednom imanju u okolini Koprivnice, kršeći odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i odredbe Povelje Evropske unije o temeljnim pravima, iskoristio teške životne prilike i siromaštvo 50-godišnjeg oštećenog i prisilio ga da svakodnevno obavlja teške fizičke poslove na imanju bez ikakve novčane naknade – navode u državnom sudu Republike Hrvatske, prenosi Večernji list.

Pritom mu nije obezbedio zdravstvenu zaštitu, pa ni osigurao osnovne higijenske uslove za život, ograničio mu je slobodu kretanja i socijalne kontakte, te ga je fizički ga kažnjavao.

– Time je uspostavio potpunu pokornost i kontrolu nad njegovim životom i postupao s njim kao sa svojim vlasništvom – ističu u držvanom sudu.

Sudija istrage Županijskog suda u Varaždinu usvojila je predlog državnog advokata i odredila 67-godišnjaku istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke u toku postupka.