in

U ČIKAGU ODRŽAN POMEN STRADALIM SRBIMA: Zlostavljanje ne prestaje, ljudi izloženi pritiscima, neki još nemaju ni struju

U hramu Svetog Jovana Krstitelja, sveštenik Savo Bosanac, koji je i sam izgnan sa područja Zapadne Slavonije, podsetivši na stradanja Srba u Hrvatskoj u 20. veku, naglasio je da je vojnim akcijama u maju i avgustu 1995. godine dovršeno etničko čišćenje Srba koje je pet decenije ranije započeto u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Kako je prenela Srpska televizija u Čikagu, predsednik Udruženja krajiških Srba “Prelo” Ljubinko Špegar je istakao da se Srbi iz Hrvatske i Federacije BiH, koji su raseljeni u 30 država po celom svetu, sećaju svojih stradalih rođaka, prijatelja i poznanika.

– Hrvatska je od 1991. godine policijskom akcijama, a kasnije i vojnim akcijama na Maslenicu, Divoselo 1993. godine, Zapadnu Slavoniju, Dalmaciju, Liku, Kordun i Baniju i na na 13 zapadno-bosanksih opština 1995. godine proterala Srbe, a one koji su ostali su ubijani, a imovina nemilosrdno pljačkana, paljena i uništavana – podsetio je Špegar.

On je ukazao i da su i danas, dve i po decenije posle rata, Srbi-povratnici u Hrvatskoj izloženi brojnim pritiscima, vređanjima, diskriminaciji i namernom zapostavljanju, a neki još nemaju električne energija i puta do svojih kuća.

Foto Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije