in

U naredne dve nedelje moramo da izolujemo sve slučajeve da bismo videli kakve nam efekte daje polazak u školu

Premijerka Ana Brnabić čestitala je đacima i njihovim roditeljima početak školske godine i istakla da se u naredne dve nedelje neće tolerisati nikakvo kršenje mera.

Ana Brnabić je gostujući u Dnevniku RTS-a čestitala prvacima i njihovim roditeljima 1. septembar i poželela im srećan polazak u školu.

Foto: RTS / screenshot

– Želim da se zahvalim svima na ukazanom ogromnom poverenju. Veoma je psihološki važno za najmlađe učenike da krenu u školu. U ovom trenutku je najvažnije da vidimo kako da propratimo situaciju sa polaskom u školu – istakla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, razrađeni su svi scenariji do detalja, a “Batut” je oformio tim koji će pratiti škole.

– Zato smo juče imali nekako vanrednu sednicu Kriznog štaba, jer smo uočili neko kršenje mera. Možda i ne bismo tako dramatično reagovali da nam se to ne podudara sa polaskom u škole. Ceo avgust je bio usmeren na to da stavimo situaciju pod kontrolu pre prvog septembra. U naredne dve nedelje mi moramo da izolujemo sve slučajeva da bismo videli kakve nam efekte daje polazak u školu. Nećemo tolerisati nikakvo kršenje mera u naredne dve nedelje – kazala je Brnabićeva.

“Život mora da se nastavi”

Navodi da bi najlakše bilo sve zatvoriti, ali mora da se nastavi život.

Na pitanje da deca treba da budu deset dana u samoizolaciji ukoliko su bila u inostranstvu, premijerka je navela da u Srbiji nije uvedeno vanredno stanje i da zakonski takve preporuke ne mogu da budu obaveza, već samo preporuka.

– Kada damo preporuku, tretirajte to kao obavezu, jer je zakonski nemoguće napraviti to kao obavezu – poručila je Brnabićeva građanima.

Upitana da li ima dovoljno nastavnog osoblja i pomoćnog osoblja u školama, Brnabićeva je kazala da se o svemu vodilo računa i da se u planiranju išlo do najsitnijih detalja.

Navodi da se razgovaralo sa sindikatima, i da su neki zadovoljni, a neki nisu.

– Verujem da ćemo dobro proći. Velika zahvalnost svim građana Srbije jer najveći broj građana prati epidemiološke mere, ali ne možemo da dozvolimo da pojedinačna iskakanja poremete situaciju – istakla je Brnabićeva.

BONUS VIDEO: Kojih mera će morati da se pridržavaju deca u školama?