in

U oktobru film o Jasenovcu, važno da ga Srbi vide

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u oktobru izaći prvi igrani film o stradanju srpskog naroda u Jasenovcu i istakao da je važno da Srbija i srpska deca pogledaju taj film i saznaju istinu o Jasenovcu.

On je rekao da su Srbi 75 godina ćutali o Jasenovcu, jer niko nije želeo da se zameri “nečijim vlastima”, već da bude popularniji u Zagrebu nego u Beogradu.

Vučić je za Pink rekao da je zahvalan reditelju Gagi Antonijeviću na hrabrosti, navodeći da su mnogi reditelji i producenti, koji su u raznim periodima dobijali ponude države da rade film o Jasenovcu, to odbijali jer, kako navodi predsednik, nisu želeli da se zamere drugima.

– On je to prihvatio i napravio film u kojem nema foliranja, to je priča o srpskom stradanju – rekao je Vučić za Pink.

Foto: Wikipedia
Jasenovac

On je naveo da bi mnogi pomislili da bi trebalo uzeti holivudske glumce kako bi svet video priču o Jasenovcu, ali da lično misli da je važno da taj film vidi Srbija i srpska deca koja, navodi, nemaju pojma šta se dogodilo.

– Dobro je da deca to vide i nauče i da nikada ne zaboravimo – rekao je Vučić.

Da ne zaborivmo stradanja Srba

Ističe da ne dozvoljava da Srbija zaboravi druga stradanja, poput Košara, Oluje, NATO agresije.

– Na moju inicijativu je podignut spomenik vojniku sa Košara, dali smo bulaveru ime heroja sa Košara, obeležavamo svake godine Oluju, NATO agresiju, što nikad ranije nismo radili i sada stvari nazivamo pravim imenom – rekao je Vučić.

Kako kaže, Srbi sada znaju i da sagnu glavu i pokažu pijetet prema bosanskim, hrvatskim žrtvama.

“Umemo i da sagnemo glavu”

– Umemo i da sagnemo glavu, da kažemo da je počinjen stravičan zločin u Srebrernici i da pokažamo pijetet prema bosanskim i hrvatskim žrtvama, ali imamo problem kada neko pokušava da kaže da srpske žrtve nisu bile žrtve – kazao je Vučić.

Kada je u pitanju film “Na Drini ćuprija”, predsednik je rekao da još čeka odgovor Emira Kusturice i dodaje da smatra da će to biti pravo filmsko dostignuće.

Odgovarajući na primedbe o “Vučićevoj megalomaniji”, kaže da visoko postavlja lestvicu i da postavlja velike ciljeve, navodeći da megalomanija nije samo izgradnja spomenika, već i puteva, auto-puteva, kanalizacije, fabrika, kao i cilj da prosečna plata do kraja 2025. bude 900 evra, a penzija 430-440 evra.

– Ne, nego ću da postavljam male ciljeve, finansiram “Velikog brata” da bih ja bio bogat, a narod siromasniji. Neki će ostati upamćeni da su izgradili studije za ‘Velikog brata’ i trošili pare Telekoma na ‘Velikog brata’, a neki po tome što su gradili puteve i fabrike – zaključio je Vučić.