in

U stopu ih prati policija, koja im ne da da uđu u centar (FOTO)

Oko dve hiljade studenata okupilo se danas u Minsku na protestu zbog spornih rezultata predsedničkih izbora koji su u Belorusiji održani 9. avgusta.

Studenti su formirali kolonu koja već satima kruži ulicama oko samog centra grada, u koji joj kordoni pripadnika beloruskih bezbednosnih snaga ne dozvoljavaju da uđe, dok policija putem megafona upozorava učesnike da je reč o nelegalnom protestu, navodi Tas s.

Foto: Tanjug/AP

Kolonu koju čine studenti skoro svih glavnih beloruskih državnih univerziteta prate autobusi u kojima se nalaze pripadnici bezbednosnih službi u civilu.

Kako izveštava Tas s, demonstranti skandiraju “Ovo je naš grad!”, a studenti Akademije umetnosti u znak protesta su preko usta zalepili crne trake.

Foto: Tanjug/AP

Vozači automobila koji prolaze u blizini kolone sirenama pozdravljaju studente, kojima neki sugrađani dodaju flašice sa vodom, takođe navodi agencija.

Prema zvaničnim rezultatima, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ubedljivo je pobedio na izborima sa 80,1 odsto osvojenih glasova, što je opozicija odbila da prizna, tvrdeći da se dogodila izborna krađa, posle čega su u zemlji izbili masovni antirežimski protesti.