in

U sve je umešala i neke od svoje 55-ORO DECE

Brazilska policija optužila je poslanicu u Kongresu i poznatu gospel pevačicu Flordelis dos Santos de Souza da je organizovala ubistvo svog supruga pastora uz pomoć najmanje petoro dece i unučadi.

Samo ova rečenica dovoljno je neobična da se osoba zapita je li istinita, ali kad se u priču uplete još njihovih 55 dece, što bioloških, što usvojenih, poseti svingerskim klubovima i navodni višestruki pokušaji trovanja zbog porodičnih finansija, priča postaje sve bizarnija.

Međutim, dajući izjavu za brazilsku TV mrežu Globo, načelnik policije Alan Duarte potvrdio je njenu istinitost i okrivio Flordelis da je mozak operacije u navodnoj zaveri ubistva.

Predstavljala se kao altruista

– Istraga je pokazala da je gospođin imidž altruizma i pristojnosti bio samo trik za sticanje bogatstva i političke moći – rekao je Duarte.

Flordelis dos Santos de Souza (59) rođena je i odrasla u faveli Žakarezinjo u severnoj zoni Rio de Žainera. Žakarezinjo je inače treća najveća favela u Riju. Nastala tokom industrijalizacije 1920-ih, danas ima više od 60.000 stanovnika koji žive na površini od 40 hektara.

Ovde je Flordelis detinjstvo provela, kao i sva deca u tim divljim brazilskim kvartovima, okružena siromaštvom, nasiljem, lošim zdravstvenim uslovima i nedostatkom obrazovanja. Tu je i započela svoju pevačku karijeru i upoznala svog budućeg supruga, pastora Andersona do Karmoa (42), ranih 1990-ih. Zajedno su osnovali Zajednicu evangelističke službe Flordelis i posvojili nekoliko desetina dece.

– Jednog me jutra probudila strašna buka ispred kuće. Kad smo suprug i ja otvorili vrata, bili smo zatečeni prizorom – ispred nas je bilo 37 tinejdžera i dece koji su bežali od ubistva na Sentral de Brazil, jednoj od glavnih železničkih stanica u Riju. Tako je započela moja priča o usvajanju – ispričala je Flordelis u intervjuu za lokalne novine 2015. godine.

Velika popularnost

Nakon što je stekla veliku popularnost u Brazilu kao gospel pevačica, 2018. godine odlučuje da uđe u politiku. Postaje članica Socijaldemokratske stranke (PSD) i na izborima za Kongres osvaja 197.000 glasova, što je najveći broj glasova u istoriji koje je žena osvojila u Riju.

Upravo ju je njen parlamentarni imunitet spasao od hapšenja kad je policija upala u njen dom. Flordelis je nekontrolisano jecala dok su istražitelji rovarili po njenim stvarima u potrazi za dokazima. Optužili su ukupno 11 osoba, uključujući dos Santos, koja bez odobrenja Kongresa ne može da bude uhapšena. PSD je u zvaničnoj izjavi rekao da će njeno članstvo u stranci biti obustavljeno i da će biti isključena iz stranke.

Poternice za hapšenje raspisane su za devetoro optuženih, od čega su petoro Dos Santosina deca i jedna unuka.

Istražitelji tvrde da je Flavio dos Santos Rodriges, njen biološki sin, ispalio 30 hitaca u svog očuha, i to pištoljem koji je kupio Lukas Sesar dos Santos, jedan od 51 usvojenog deteta.

Ubistvo se dogodilo u ranim jutarnjim satima 16. juna prošle godine ispred garaže porodične kuće u gradu Niteroiju brazilske savezne države Rio de Žaneiro. Prema policijskom izveštaju, 30 rupa od metaka pronađeno je uglavnom u predelu prepona i bedra, a nekoliko je hitaca ispaljeno u prsa i jedan u glavu.

Flordelis pak tvrdi da je njen suprug ubijen tokom pljačke te poriče umešanost u ubistvo. Prošle nedelje je na društvenim mrežama objavila fotografiju s putovanja nje i Andersona u Izrael, uz opis kako je gubitak supruga “ostavilo veliku prazninu” u njenom životu i da je “gotovo odustala od svega”.

– Još uvek sam zbunjena, deo mog sveta zauvek je nestao i deo mene je umro zajedno s tobom. Bol se meša s buntom, bilo je previše surovo to što su ti napravili i tražim snagu u Bogu i sećanjima za daljnju borbu. Jako mi nedostaješ, volim te i iz mog srca nikad nećeš otići – napisala je pevačica i poslanica.

Istražitelji su sada, uz detalje istrage koje su poslali Kongresu, zatražili da joj se poništi imunitet.

– Flordelis je optužena da je orkestrirala ubistvo, regrutovala nekoliko svoje odrasle dece da učestvuju u zločinu i pokušala sve da prikrije kao oružanu pljačku – tvrde tužitelji.

Mozak operacije jezivog zločina

Istražitelj Antonio Rikardo Lima Nunes dodao je kako je “zaključak istrage da je gospođa Souza isplanirala ovo kukavičko ubistvo”.

Optužuju ju i da je, pre nego što je naredila deci da ga ubiju, pokušala najmanje šest puta da otruje svog supruga. Zavera je počela još u maju 2018. godine, kad su rođaci Andersonovu hranu u tajnosti “začinjavali” arsenikom.

Otkriveno je da je jedna njihova ćerka, Simone, na internetu tragala za informacijama o “cijanidu u hrani”. Ali, tvrdi da je to radila samo iz znatiželje i kako bi pomogla prijatelju čiji pas ima tumor.

Časopis “Globo” piše da je pastor u jednom trenutku saznao ili barem posumnjao da porodica planira da ga se reši jer je zapretio da će postaviti uređaje za prisluškivanje u sve telefone porodične kuće, zbog čega su počinitelji bili prisiljeni da pređu na korišćenje jednokratnih telefona.

Motiv “varvarskog zločina” je želja za dobijanjem moći nad zajedničkim prihodima, tvrde tužitelji. Do Karmo je novcem upravljao “strogom kontrolom”, što se Flordelis nije sviđalo. Navodno je došlo i do burne svađe u kojoj je Anderson zabranio supruzi da daje “povlašćeni tretman” najdražoj deci.

Međutim, policija još nije sigurna u motive ubistva. Prošle su godine izašli s tvrdnjom kako sumnjaju da je ubijen zbog pastorove vanbračne izdaje. Brazilski mediji raspisali su se o raskalašenom životu koji je par vodio, dok su se u javnosti pretvarali da su savršeni porodični uzori.

Navodno je evangelički par često posećivao svingerski klub u zapadnom Riju, gde je pevačica više puta priećena kako pijana tetura, piše “Jutarnji list“.

Policija je prošle godine uhapsila dvojicu sinova, što znači da je oko 20 posto porodice bilo umešano u pastorovo ubistvo.

Operacija je nazvana “Luka 12”, što je referenca na poglavlje u Novom zavetu u kojem Isus poručuje svojim učenicima: “Ne postoji ništa skriveno što se neće otkriti, ni tajno što se neće saznati. Ono što ste izgovorili u mraku, na svetlu će se čuti, a ono što ste šaputali u uho po skrovištima, propovedaće se s krovova”.