in

UBICA HRVATSKE DOKTORKE SE KRIJE U MOKROJ GORI? Bivši muž osumnjičen da ju je izbo zbog apartmana, jedan od ključnih dokaza pronašla BIVŠA MISICA

Željko Tukić (66), bivši suprug hrvatske doktorke Asje Tukić, koji je osumnjičen da ju je svirepo ubio početkom avgusta 2018. godine u njenom stanu u Hrvatskoj, krije se na Mokroj Gori u Srbiji. Kako prenose hrvatski mediji, Tukić u Srbiji ima drugu ženu i decu, a iz hrvatskog zatvora je, zbog nedostatka dokaza, izašao bez ikakvih dodatnih mera opreza što je on iskoristio da pređe granicu. Da situacija bude još bizarnija, jedan od ključnih dokaza u istrazi ubistva pronašla je na plaži bivša misica Hrvatske.

Početkom avgusta 2018. godine hrvatsku javnost šokirala je vest o brutalnom ubistvu šezdesetjednogodišnje doktorke Asje Tukić koja je pronađena izbodena nožem u stanu na trećem spratu u Ulici kneza Trpimira u Trogiru.

Nešto više od dve godine kasnije, za sredinu septembra ove godine u splitskom sudu zakazan je početak suđenja njenom bivšem suprugu Željku Tukiću, koji je osumnjičen da ju je svirepo ubio, međutim on se već mesecima krije u Srbiji i, kako prenose hrvatski mediji, nema nikakvih podataka da on uopšte zna za zakazano ročište i da će se uopšte pojaviti.

Bivši muž uhapšen 5 dana nakon ubistva

Pet dana nakon ubistva i intenzivne istrage policija je uhapsila Tukića, koji je potom u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama proveo nešto manje od dva meseca i to zbog opasnosti uticaja na svedoke.

Nakon što su svedoci ispitani, kako piše “Slobodna Dalmacija”, Tukić je izišao iz zatvora bez ikakvih dodatnih mera opreza (poput zabrane napuštanja mesta prebivališta, javljanja policiji i sl.) te je ubrzo nakon izlaska na slobodu, pre nego što je i službeno podignuta optužnica protiv njega, nestao iz Hrvatske.

Tužilaštvo, čak i kada bi to htelo, više za njega ne može ni po jednoj zakonskoj osnovi da traži ponovo određivanje istražnog zatvora. Tukić iza rešetaka do izricanja presude može da završi jedino ako se ne bude pojavljivao na ročištima.

Došao u Srbiju

Tukić je utočište potražio u Srbiji i to u selu Mokra Gora. Kako prenose hrvatski mediji, Tukić, koji je rodom iz Vukovara, splitskom sudu je prijavio da je njegova adresa u Mokrom Polju, u sklopu škole “Bogoslava Jakovića” koja se nalazi u mestu Kremna kod Užica.

Sudski poziv koji mu je poslat početkom ove godine je primio, međutim suđenje nije počelo zbog pandemije korona virusa.

Međutim, za predstojeće suđenje zakazano u septembru, Tukiću je, kako piše “Slobodna Dalmacija” poslat novi poziv koji nije primio.

Čistačica: Rekao je da je bio osumnjičen za ubistvo

U osnovnoj školi u sklopu koje Tukić živi rekli su da znaju da je bio osumnjičen za ubistvo bivše supruge.

– Znam ga dobro, kao i njegovu suprugu Jadranku s kojom ima troje dece i s kojom formalno živi u učiteljskom stnau budući da je njegova supruga profesorka ruskog jezika u školi – rekla je školska čistačica za ovaj medij.

Kako je ispričala, on je kod njih došao pre godinu i po dana.

– I pre je bio tu, ali je odjednom nestao, otišao bez traga, navodno je radio u Hrvatskoj. Kad se vratio, rekao mi je da mu je bivša žena usmrćena, da je on zbog toga bio u zatvoru, ali da je oslobođen krivice. Mislim da je Jadranka sve znala, pa zašto ga je primila natrag? A stan je inače pun smeća, nikad ih nema tamo, a vidjela sam da je nedavno poštar nešto ostavio i to još tako stoji – rekla je ona.

Divljački ubodi

Tukić je optužen da je tog 6. avgusta 2018. godine, od 10.35 do 10.50, znajući da je 61-godišnja Asja tada sama u stanu, došao s namerom da je ubije, te ju je nožem divljački ubo jednom u leđa i potom tri puta u grudi.

Upravo je on bio taj koji je prvi nazvao policiju da ih obavesti da je u stanu oko 13.30h pronašao mrtvu bivšu suprugu. On je ispričao da je kod nje otišao jer ga je pozvala ćerka i rekla da se majka ne javlja, a da treba da dočeka novu grupu turista da dođu u stan.

Tukić je od prvog trena hapšenja tvrdio da nije kriv i da u vreme ubistva nije bio u Trogiru već u Slatinama, da je odlazio do mora, u prodavnicu, da baci smeće, a da je telefon sve vreme bio s njim.

Tužioc smatra da je Tukić sve ovo detaljno isplanirao, i to do te mere da je u vreme ubistva nosio patike koje su nekoliko brojeva veće od njegovih i da je računao na to da ako neko pronađe patike veličine broj 45 neće moći da poveže sa njim jer on nosi dva broja manju obuću.

Slobodna Dalmbacija kaže da postoje i iskazi više svedoka koji su ga prepoznali u Trogiru u vreme za koje je tvrdio da je bio u Slatinama, kao i snimci sa sigurnosnih kamera koji potvrđuju isto.

Patike ključni dokaz

Jedan od ključnih dokaza su i Tukićeve patike koje su pronađene na plaži blizu Asjine kuće u Slatinama u kojoj je Tukić boravio. Našla ih je Fani Čapalija, nekadašnja miss Hrvatske, koja je istražiteljima rekla da je tog dana kad je Asja ubijena između 12.30 i 13 sati videla Tukića na ulici u Slatinama.

Dva dana kasnije na plaži ispod kuće u kojoj je pokojna doktorka imala apartmane videla je kesu i u njoj patike i bele čarape koje su tu stajale danima. Nakon sahrane razgovarala je s jednim komšijom i saznala da se u novinama piše o nekim patikama, pa mu je rekla da na plaži videla patike i čarape. Nakon toga komšije su otišle do tog mesta, uzele ih i odnele policiji.

Istraga je kasnije pokazala da je pokojna doktorka kobnog dana poslednjeg pozvala baš Tukića u 10.32 upravo kad je on snimljen da ide prema zgradi. Kako je njihova ćerka rekla da su samo majka i otac imali ključ stana, a na vratima nije bilo tragova provale, tužioc je zaključio da je u stan mogla da uđe samo osoba koju je Asja poznavala, koga je pustila u stan ili ko je imao ključ.

Motiv?

U ovom slučaju jedna od bitnih stvari bila je utvrđivanje motiva. Iz razgovora sa svedocima proizlazi da se žrtva žalila kako Željko traži više novca za brigu o apartmanima i kako mu je Asja nedugo pre ubistva rekla da mora da se iseli iz kuće. Kako prenosi Slobodna Dalmacija, ona je navodno smatrala da Željko treba da nađe drugi posao i sam se brine o sebi.