in

Ulog glasanja je POLITIČKA BUDUĆNOST Mila Đukanovića

Britanski sajt “Independent” okarakterisao je današnje izbore u Crnoj Gori kao biranje između “prozapadne stranke” (DPS) i opozicione “prosrpske i proruske alijanse”.

“Crnogorci danas glasaju na parlamentarnim izborima, a dve opcije su suviše blizu budući da ni dugovladajuća prozapadna stranka (DPS), a ni rivalska proruska alijansa neće skupiti dovoljan broj glasova da osvoje većinu mesta u Skupštini Crne Gore”, navodi “Independent”.

Ulog današnjih izbora, kako pišu, svakako je politička budućnost aktuelnog predsednika Mila Đukanovića. Đukanović vodi Demokratsku partiju socijalista (DPS) i upravlja Crnom Gorom od početka raspada savezne Jugoslavije 1990. godine, kao i od raspada njene unije sa Srbijom 2006. godine.

Foto: Profimedia
Crna Gora

“Izuzetno prozapadno orijentisan, gospodin Đukanović nadgledao je tekuće napore Crne Gore da se kvalifikuje za članstvo u Evropskoj uniji i bio je od ključne važnosti za njeno pristupanje NATO-u 2017. Glasanje postavlja DPS nasuprot saveza uglavnom srpskih nacionalističkih partija koje traže bliže veze sa Srbijom i Rusijom”, piše “Independent”.

Britanski mediji navodi da je takva “prosrpska i proruska alijansa” predvođena univerzitetskim profesorom Zdravkom Krivokapićem, iza kojeg stoji “moćna Srpska pravoslavna crkva koja svakodnevno održava proteste protiv zakona usvojenog prošlog decembra, a koji omogućava državi da oduzme versku imovinu čije istorijsko vlasništvo ne može biti dokazano”.

Crnogorci koji se identifikuju kao Srbi čine oko trećinu od 620.000 stanovnika, podseća “Independent”. Većina Crnogoraca i Srba dele jezik i pravoslavnu veru, a mnogi građani Srbije imaju korene i porodice u Crnoj Gori.

izbori crna gora 2020 Foto: Risto božović / Tanjug/AP
izbori crna gora 2020

Kako pišu, DPS u trenutnom sazivu ima 42 poslanika od 81 poslaničkog mesta, ali ankete pokazuju da ni ona, ni “nacionalisti” nisu na putu da osiguraju apsolutnu većinu, zbog čega će morati da pronađu koalicione partnere kako bi formirali vladu.

“Opozicioni lideri, kao i čuvari demokratije i ljudskih prava, optužili su Đukanovića i njegovu stranku da vode Crnu Goru kao svoju vlastitu državu usko povezanu sa organizovanim kriminalom. Članovi partije negiraju takve optužbe, a Đukanović – kome 2023. dolazi reizbor za predsednika države – i njegovi najviši saradnici zauzvrat su optužili Srbiju i Rusiju da Crkvu i prosrpsku opoziciju koriste za podrivanje nezavisnosti planinsko-primorske republike”, završava “Independent”.

Sve o današnjim izborima u Crnoj Gori čitajte u “Blicovom” BLOGU UŽIVO.