in

UMESTO DRŽANJA ZA RUKE MASKE Prvaci osnovne škole “Svetozar Marković” seli u školske klupe

Novopečeni đaci u školskom dvorištu sa obaveznom distancom među sobom jedni drugima šalju vazdušne zagrljaje i poljupce, pri prvom obilasku škole učiteljice im daju instrukcije da stave maske, umesto da se drže za ruke. Ovako je za prvake osmoletke “Svetozar Marković” izgledao zvanični prijem u školske klupe.

Ova škola jedna je od retkih koje su uopšte imale zvanični prijem đaka, dok su u drugim osnovnim školama održani roditeljski sastanci.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Bivši direktor škole Dragi Lukić

Prvacima se obratila direktorka škole Ivana Orolicki, kao i nekadašnji direktor Dragi Lukić, kojem je ovo 26. put da se obraća novim đacima u OŠ “Svetozar Marković”. Kroz stihove su se upoznali i sa učiteljicama, a potom bili podeljeni po razredima.

Ivana Orolicki, direktorka Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Ivana Orolicki, direktorka

– Odeljenja su podeljena na dve grupe. Grupa A pohađa nastavu od 8.00, dok druga grupa u školu dolazi od 11.00 sati. Stariji razredi će u školu takođe dolaziti u dva termina, kako bismo mogli da ispoštujemo sve propisane mere. Osim ovog zvaničnog prijema za prvake, sutra će biti organizovan i prijem za učenike koji polaze u peti razred – kaže za “Blic” Ivana Orolicki, direktorka škole.

Ona ističe i da je škola spremna za rad u novim uslovima, te će boravak dece u školi biti organizovan tako da budu ispoštovane sve mere prevencije.

– Na ulazu smo već namestili sredstva za dezinfeksicju. Deca nose maske i u učionicama će sedeti sami u klupama, a sutra treba da nam stignu poslednja sredstva kako bismo omogućili neometan rad tokom epidemije, poput barijera za dezinfekciju – dodaje ona.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Direktorka objašnjava da će oko desetak učenika pohađati onlajn nastavu, ali i da će ostalu decu u startu pripremati za nju, kako bi neometano radili ukoliko dođe do toga da nastavu moraju da pohađaju iz svojih domova.

Kako bi prvacima približili pravila koja su na snazi tokom epidemije, njima se na prijemu obratio i klovn, koji im je na zanimljiv način objasnio sva pravila, a položili su i “zakletvu za prvake”, u okviru koje su obećali da će poštovati sva pravila, kao i da će biti dobri prema drugarima i neće zagađivati okolinu.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Podsećamo, u novoj školskoj godini, koja se značajno razlikuje od prethodnih, učenici moraju da nose maske u zatvorenom prostoru, prođu dezo barijere pri ulasku u zgradu, kao i da dezinfikuju ruke. Đaci maske mogu da skidaju po potrebi tek kada sednu u klupe. Časovi fizičkog će, dokle god je moguće, biti održavai na otvorenom prostoru uz obavezno održavanje distance, dok će se nastavici fokusirati na individualne vežbe, umesto na timske sportove.

Top pet pravila za škole

1. Ukoliko jedan učenik dobije koronu, ostali će biti testirani, ali će nastaviti rad

2. Ako se u porodici nekog đaka pojavi korona, on neće ići u školu iako nije zaražen

3. Ako se tegobe jave u školi, na času, nastavnik je u obavezi da pozove telefonom roditelje da dođu po dete

4. Đaci mogu da skinu maske dok sede u klupi. Masku će ponovo staviti kada idu do toaleta, na velikom odmoru…

5. Troslojne maske neće biti obavezne

VIDEO: Kojih mera će morati da se pridržavaju deca u školama?