in

Uporedni test: Moto g8 i Moto g8 power

Motorola se specijalizovala da korisnicima ponudi niskobudžetne telefone u kojima je spakovano sve – velika baterija, pristojna kamera, pouzdan procesor i pristojno dobar dizajn. Takva je i cela njihova nova moto g8 serija.

Pod ovom oznakom izašlo je čak četiri telefona a na uporednom testu “Blica” našli su se g8 i g8 power. Sa dosta sličnosti, ova dva telefona su podjednako dobar izbor mada su brojke na strani moto g8 Power. Da pogledamo sve malo detaljnije.

Foto: Aleksandar Slavković / RAS Srbija
Moto g8 i Moto g8 Power

Kada je u pitanju izgled ova dva uređaja teško ih je razlikovati, jer su gotovo identični. Razlika u dimenzijama je minimalna, gde je Moto g8 veći od Moto g8 Power za 5,3 milimetara. Manji od ova dva telefona ima aluminijumski ram, a oba imaju plastični pozadinu koja izgleda, a i pod rukom daje utisak kvaliteta.

I moto g8 i moto g8 Power imaju džek za slušalice, senzor za otisak prsta na poleđini kao i ekran iste veličine – 6,4 inča. Prednja kamera im je smeštena u ornji levi ugao, u obliku male rupe pa je displej maksimalno iskorišćen.

Oba telefona imaju selfi kameru smeštenu u gornji levi ugao Foto: RAS Srbija
Oba telefona imaju selfi kameru smeštenu u gornji levi ugao

Glavna kamera je ono gde se ovi telefoni razlikuju. Kod g8 power ona je četvorostruka. Tu je glavno sočivo od 16 MP, telefoto sočivo od 8MP sa 2x optičkim zumom, širokugaona kamera sa 8 MP i kao četvrto, tu je 2MP makro sočivo. Razlika u odnosu na g8 koji ima trostruku kameru jeste u telefoto sočivu. U praksi to se i neće toliko osetiti . Inače, pri dnevnom svetlu slike koje prave kamere na ovim telefonima su sasvim pristojne i dosta dobre. Pri slabijem svetlu rezultati jesu nešto manje impresivni, ali u svojoj cenovnoj kategoriji su među boljima. U svakom slučaju, kamera ne bi trebalo da bude presudna ukoliko se dvoumite između ova dva uređaja.

Kada su performanse u pitanju g8 Power dolazi sa Qualcomm Snapdragon 665 čipsetom uz 4GB RAM što je i više nego dovoljno za brzo i efikasno pokretanje svi aplikacija. Možete ga sasvim fino koristiti i za igrice a telefon ima 64GB memorije koja se može proširiti. Moto g8 takođe ima čipset napravljen na 11 nm tako da podjednako dobro iskorišćava energiju telefona.

Moto g8 Power dolazi sa većom baterijom Foto: Aleksandar Slavković / RAS Srbija
Moto g8 Power dolazi sa većom baterijom

Možda najveća razlika između dva telefona je u bateriji. Očekivano, kao što mu ime i kaže moto g8Power je opremljen većom baterijom, od 5.000mAh što je tokom našeg testa bilo dovoljno da se telefon koristi puna dva dana a da ne morate da ga stavljate na punjač. Uz to, tu je i opcija brzog punjenja koja na žalost nije prisutna kod moto g8. On ima bateriju sa 4.000 mAh koja vas takođe neće razočarati jer kada je napunite ujutru, krajem dana ostajete najamnje na 20 odsto kapaciteta.

Razlika u ceni je maltene zanemarljiva. Moto g8 Power košta 250 evra, a moto g8 220 evra, tako da je u poređenju g8 Power ipak pobednik.