in

Već upravljaju državom a sada preuzeli policiju i sudstvo? “Radiće se na kontroli i kažnjavanju ukoliko se postojeće mere ne sprovode”

Završena vanredna sednica Kriznog štaba održana zbog pogoršavanja epidemiološke situacije u Srbiji.

Nema novih mera koje će se primenjivati, izjavio je epidemiolog dr Srđa Janković, član Kriznog štaba.

Umesto toga, kako je objasnio, intenzivno će se raditi na kontroli i kažnjavanju ukoliko se postojeće mere ne sprovode.

Nije uvedeno ni PCR testiranje kao obaveza pri ulasku u našu zemlju, što je bilo najavljeno kao moguća nova mera. Takođe, rekao je i da za sada nema potrebe da se škole zatvore, to jest da pređu kompletno na onlajn nastavu.

Uvedeni su brzi antigenski testovi, to znači da se ubrzava dijagnostikovanje, rekao je dr Srđa Janković.

“Ovoga puta nismo pooštravali postojeće mere, nego je naglasak na tome da se mere koje su na snazi sprovedu oštrije, da ne gledamo više kršenje mera i da sprečimo da se situacija dalje pogoršava”, rekao je Janković novinarima.

Naveo je da se radi na pravnom okviru koji bi omogućio da se kažnjavaju oni koji krše mere.

Janković je apelovao na građane da poštuju mere, a na nadležne da kontrolišu njihovo poštovanje kako ne bismo gledali slike koje bi mogle, kaže on, “skupo da nas koštaju”.

Ističe da Krizni štab jeste zabrinut zbog trenutne epidemiološke situacije, jer se ona, navodi, pogoršava.

Kon objasnio mere i kažnjavanje

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon objasnio današnju odluku štaba da se ne uvede nijedna nova odluka, ali da se insistira na kažnjavanju.

Podsetmo, danas je zasedao Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srbiji, ali na toj sednici nije doneta nijeda nova mera, iako se spekulisalo da će bar biti uvedeno obavezno PCR testiranje pri ulasku u Srbiju.

Dr Kon je za TV Prvu objasnio da je glavna rasprava na današnjoj sednici bila kažnjavanje onih koji krše mere koje su u Srbiji već uvedene.

“To je najvažnije bilo danas, s tim da je jasno da se na dnevnom nivou prati situacija i da se na dnevnom nivou mora reagovati”, kazao je on.

Na pitanje koje su to zakonske mere, kaže da “ako imamo zabranu okupljanja preko 30 ljudi, kao meru, i zabranu rada posle 23 h, a imamo da se to krši, radi se o tome da se mere ne sprovode. To nije pitanje za mene, već za sve nadležne koji se time bave”.

Došlo je, kako objašnjava, do relaksiranja i opuštanja kod dela javnosti, malog, ali veoma bučnog. Ali zdravstveni radnici koji se već mesecima bore protiv kovida 19 već polako postaju revoltirani kada vide da se neki mera ne pridržavaju.

“Važno je da koristimo mere, da nosimo maske, jer tamo gde su korišćene pokazalo se da je došlo do smanjenja broja zaraženih”, zaključio je dr Kon.

(Tanjug,B92)