in

Velika je šansa da ćete se ujutru PROBUDITI UMORNI, ono “kao da vas je pregazio voz”, evo zašto je to očekivano i ŠTA DA RADITE

Ukoliko se sutra probudite umorni, malaksali, ili što bi rekli “kao da me je pregazio voz”, ne brinite, nije reč o virusu i prehladi već je razlog za to – tropska noć.

Kako su najavili meteorolozi, pred nama je tropska noć, što znači da temperatura neće biti niža od 20 stepeni, a to može da ostavi tragove na opšte zdravstveno stanje.

Nesanica, umor, malaksalost i glavobolja su normalne pojave kada je reč o ovakim noćima, ali naglim promenama temperatura. Ipak, postoje i načini kako da sprečite i ublažite simptome koje nagla promena vremena može da donese.

PROČITAJTE JOŠ…

– Uopšte, pri bilo kojim promenama temperature, višim ili nižim, mogu da se jave osećaj umora, malaksalost, kao i nesanica, naročito kada je tropska noć. U takvim danima, ali i kada je reč o tropskoj noći, treba se rashlađivati, spavati u rashlađenim prostorijama, piti dovoljno tečnosti i redovno provetravati. Takođe je bitno i izbegavanje velike fizičke aktivnosti – kaže za “Blic” dr medicine Milena Turubatović.

Visok i UV indeks

Kada su visoke temperature u pitanju i visok indeks UV zračenja, treba izbegavati izlaganje suncu, a ukoliko već morate da budete napolju obavezno nosite zaštitu poput šešira ili kačketa, a neizostavna je i flašica vode.

Kako nam sledi najpre tropska noć, a zatim i nagli pad temperature, takve promene teže podnose starije osobe i hronični bolesnici. Ono što ističe dr Turubatović jeste da nikako ne konzumirate lekove bez konsultacije sa lekarom.

Foto: Nenad Mihailović / RAS Srbija

– Ne treba raditi nagle promene u aktivnostima, potrebno je da se primirite i pridržavate redovnog spavanja. Jako je bitno i da konzumirate manje i laganije obroke. To važi za sev. Kada je reč o ljudima koji uzimaju terapiju, posebno kardiovaskularni bolesnici osećaju ovakve promene, ne treba uzimati lekove bez konsultacije lekara i nikako ne treba menjati terapiju na svoju ruku – objašnjava dr Turubatović.

I mladi na udaru

Pored starijih, tegobe mogu da se jave i među mlađom populacijom u vidu pada kocentracije, nesanice, pojačane nervoze, a može da se javi i glavobolja i malaksalost.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Prema tome, tropsku noć najpre prespavajte u rashlađenoj prostoriji, a za naredne dane, kada nas očekuje nagla promena temperature, ne zaboravite da unosite dosta tečnosti, smanjite fizičku aktivnost i konzumirate laganije obroke da se ne bi osećali umorno.

BONUS VIDEO: Koliko postaje vruce u kolima za 10 minuta