in

VELIKI BROJ UMRLIH U HRVATSKOJ Više od 3.000 novozaraženih, na snagu stupile NOVE MERE

U poslednjih 24 časa u Hrvatskoj je, od 9.216 testiranih, zabeleženo 3.308 zaraženih od korona virusa, a preminulo je 49 osoba,

Broj aktivnih slučajeva iznosi 19.985.

Među njima je 2.031 pacijent na bolničkom lečenju, od kojih su na respiratorima 223 pacijenata, preneo je zagrebački porta Index.hr.

Od 25. februara, kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je registrovano 103.718 osoba zaraženih korona virusom, od kojih je 1.353 preminulo.

Ukupno se oporavilo 82.380 osoba, od toga 2.353 u poslednjih 24 časa.

U samoizolaciji je trenutno 43.023 osoba.

Do danas je ukupno testirano 676.965 osoba.

Stupile na snagu nove mere

U Hrvatskoj su u ponoć na snagu stupile nove mere protiv širenja korona virusa kojima se, izmedju ostalog, obustavlja rad noćnih klubova i kasina i ograničavaju se javna okupljanja, svadbene svečanosti i pogrebi.

Nove mere donete su jer dosadašnje nisu rezultirale smanjenjem broja zaraženih, što je važno za rasterećenje bolničkog sistema, a primenjivaće se do 15. decembra, najavio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Mere se odnose na ograničenje javnih dogadjanja i okupljanja na 25 osoba umesto 50, kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umesto 30 osoba, dok na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba umesto 30, a saučešće se ne sme izražavati bliskim kontaktom, navodi agencija Hina.

Privatne svečanosti ograničavaju se na 10 osoba umesto 15, a sportska takmičenja mogu se održavati bez gledalaca i uz pridržavanje mera, kao i do sada.

Obustavlja se rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, a ostali ugostiteljski objekti radiće do 22 sata, uz istaknuto obaveštenje o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu.

Takvo obaveštenje o najvećem broju kupaca moraće da istaknu i prodavnice.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umetnički programi, bioskopske projekcije, verski obredi i sednice predstavničkih tela uvedena su dodatna ograničenja. Broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora, a za svaku osobu mora biti osigurano četiri kvadratna metra površine.

Takodje se uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro.