in

VELIKI PROTEST NA MAURICIJUSU Demonstranti traže ostavku vlade zbog izlivanja nafte i pomora delfina

Nekoliko desetina hiljada demonstranata na Mauricijusu okupilo se danas kako bi iskazali nezadovoljstvo sporim odgovorom vlade na izlivanje nafte sa japanskog broda i šokantnim otkrićem desetina uginulih delfina u poslednjih nekoliko dana.

Neki govornici na protestu u Port Luisu pozvali su najviše zvaničnike da podnesu ostavku, a iz vlade još nije stigao nikakav komentar.

Osim na Mauricijusu, protesti su održani i u Londonu, Parizu i Pertu, prenosi Asošijeted pres.

Novi protest trebalo bi da budu 12. septembra u Maheburgu, jednom od naselja na obali ostrva koje je najteže pogođeno incidentom s izlivanjem nafte.

Demonstranti su mirno prošetali ulicama prestonice Port Luis, mesec dana nakon što se japanski brod “M.V. Vakašio” nasukao na koralni greben na ovom ostrvu u Indijskom okeanu. Brod je kasnije pukao pod naletom talasa, kada se iz njega izlilo oko hiljadu tone nafte u okean.

Ekonomija Mauricijusa se u veliki meri oslanja na turizam, pa izlivanje nafte predstavlja veliki udarac za ovu zemlju, uz pandemiju korona virusa, zbog koje su uvedene restrikcije na međunarodna putovanja.

Nadležni organi su u petak saopštili da je okean na obalu izbacio najmanje 39 uginulih delfina. Vlada je potvrdila da prilikom autopsije dva delfina nisu pronađeni tragovi nafte.

Lokalna grupa za zaštitu životne sredine “Eko-Sud” smatra da bi autopisiji trebalo da prisustvuju grupe civilnog društva, kao i da bi i nezavisni eksperti trebalo da daju mišljenje.

Neki stručnjaci strahuju da je do pomora delfina došlo zbog hemikalija iz nafte koje su rastvorive u vodi.

Lokalni stanovništvo i aktivisti za zaštitu životne sredine zahtevali su istragu kako bi se utvrdilo zašto je brod “M.V. Vakašio” toliko skrenuo sa kursa.

Premijer Mauricijusa okrivio je loše vreme za spor odgovor vlade.

Eksperti iz Francuske i Ujedininjenih nacija, kao i iz kompanije “Nagašiki šiping”, koja je vlasnik broda, došli su na mesto nesreće, a trenutno je u toku nekoliko istraga.