in

“VOLIM REKU, A TI?” Očišćeno Savsko jezero, u vodi pronađene STOLICE I GUME

Savez organizacija podvodnih aktivnosti Reublike Srbije pokrenula je ekološki projekat poz nazivom “Volim reku, a ti?”, koji obuhvata akcije čišćenja reka i jezera širom zemlje, a čišćenje Savskog jezera bilo je finalna etapa ove akcije.

Tokom avgusta, očišćeno je jezero Ćalije u okolini Kruševca, gradsko jezero u Beloj Crkvi, kao i Zavojsko jezero kod Pirota, a tokom današnjeg dana ekipa ronilaca okupila se na Adi Ciganliji, spremna da iznese otpad iz jezera.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Čišćenje Savskog jezera je tradicionalna akcija i u poslednjih deset godina organizovana je 12 puta. U organizaciji akcije čišćenja na Adi Ciganliji učestvovao je i Sekretarijat za zaštitu životne sredine, kao i inistarstvo za zaštitu životne sredine.

– Uz pomoć nevladinih organizacija i medija uspeli smo da podignemo svest kod građana o važnosti zaštite životne sredine. Ranijih godina iz jezera su izvlačene automobilske gume, jelke, uređaji za kuhinju. Pijaće vode je sve manje i zbog toga je ona označena kao naš najvažniji resurs – kaže za “Blic” ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

On je istakao da je svest o zaštiti životne sredine sada veća, te da je “pte tri do četiri godine ona bila 20 odsto, dok je sad, prema anketama, 80 odsto”.

– Vidimo da javnost reaguje na zaštitu životne sredine, građani manje zagađuju i reaguju kada vide da neko drugi zagađuje. Današnja akija je paradigma, pozabavićemo se i čišćenjem drugih beogradskih jezera – dodaje on.

Predsednica Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije Božana Ostojić istakla je da je cilj da se ukaže na potrebu pravilnog odlaganja smeća.

– Prve godine iz jezera je izvučeno dve tone smeća. Situacija se od tada znatno popravila, što zbog redovnog čišćenja, što zbog povećane svesti građana. Ove godine kampanja je održana na četiri mesta – kaže ona.

Božana Ostojić Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Božana Ostojić

Čišćenje Savskog jezera obavljali su ronioci, a akciji su učestvovali pripadnici Vojske Srbije, kao i policije.

Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

U odnosu na više stotina kilograma seća izvučenih u prethodnim akcijama tokom avgusta, situacija u Savskom jezeru nije bila dramatična. Iz vode je izvučena jedna baštenska stolica nekog od obližnjih kafića, dve automobilske gume, kao i nekoliko vrećica limenki, kao i plastičnih flaša i čaša. Ipak, ono što je najviše zapanjilo ronioce jeste velika zelena kanta za opatke koja se nalazila zaglavljena na, i manje ni više, samoj sredini jezera, a kako je dospela tamo, ostaje nepoznanica.