in

Vučić se sastao sa ambasadorima zemalja Višegradske grupe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Višegradske grupe sa kojima je obavio, kako se navodi, “korisne razgovore za Srbiju”.

Na sastanku se razgovaralo i o načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i članica V4 dodatno unapredi, te o drugim važnim pitanjima iz oblasti regionalne i mešunarodne politike, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Na instagram profilu “budućnostsrbijeav” objavljeno je da se sastao sa ambasadorima Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske, Tomašem Kuhtom, Fedeorom Rosohom, Atilom Pinterom i Rafalom Perlom.

– Važni i veoma korisni razgovori za Srbiju u prijatnom popodnevnom ambijentu našeg Beograda – piše u objavi ispod fotografije Vučića sa ambasadorima.

– Dogovor u Vašingtonu je postignut u cilju normalizacije ekonomskih odnosa sa Prištinom, što bi trebalo da dovede do ekonomskog prosperiteta, ali i boljeg života srpskog i albanskog stanovništva – rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija da vodi dijalog sa Prištinom u dobroj veri i sa očekivanjem da njegov krajnji ishod bude održiv i obostrano prihvatljiv dogovor.

Predsednik je istakao da članstvo Srbije u EU ostaje strateški cilj i dugoročno opredeljenje Srbije.

– Zahvalni smo na snažnoj podršci koju imamo u procesu evropskih integracija od strane država članica Višegradske grupe, čije iskustvo smatramo neprocenjivim – naglasio je Vučić i dodao da razgovori u ovom formatu otvaraju nove mogućnosti za razmenu mišljenja i podsticanje daljih aktivnosti.

Predsednik je istakao da Srbija posebno uvažava pristup Višegradske grupe prema Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je ova tema za V4 jedan od prioriteta i pored drugih važnih pitanja sa kojima se Evropa danas susreće.

– Smatramo da je sporazum o saradnji između Međunarodnog višegradskog fonda i Fonda za Zapadni Balkan pokazatelj prijateljskih odnosa V4 i regiona Zapadnog Balkana, koji zajedničkim naporima pospešuju društveno-ekonomski razvoj ovog dela Evrope – poručio je Vučić.

On je posebno naglasio da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapredjenju svih performansi društva, posebno u oblasti demokratizacije i vladavine prava.